Literární vyhlídky: říjen a listopad

Článek od: Jan Křeček - 20.10.2017

Dlouhá cesta na malou, rozzlobenou planetu

Becky Chambersová
Nakladatelství: Host

Proč se v lunární restauraci nikomu nelíbilo? Neměla totiž žádnou atmosféru! Tak začíná Becky Chambersová v propagačním videu ke své knize. Aby hned dodala, že i na Měsíci atmosféra je, ale že někdy je třeba z reality něco málo ubrat, aby mohly mít vtipy správné pointy. Vypadá to, že se autorka nebere příliš vážně, že minimálně v základech rozumí tomu, o čem píše, a že dokáže natočit video, které je přes veškerou jednoduchost velmi vtipné a živé. O knize tedy zatím nevíme nic, ale počin se to zdá být sympatický!

Anotace:

Když se Rosemary Harperová připojí k posádce Poutníka, příliš toho neočekává. Touží jen po nenápadném, pokojném místě, které by mohla na chvíli nazývat domovem, a po úniku od problematické minulosti. A přesně takové útočiště jí Poutník nabízí. Život na palubě lodi je sice trochu chaotický, ale jinak vcelku poklidný. Až do doby, kdy posádka dostane životní nabídku: vybudovat hyperprostorový tunel na vzdálenou planetu a zajistit si tak na několik dalších let pohodlné živobytí — pokud ovšem přežijí dlouhou cestu mezihvězdným prostorem, aniž dojde k ohrožení některého z křehkých spojenectví, jež udržují galaxii v klidu. Potíž je v tom, že Rosemary není na palubě jediná, kdo skrývá nějaké tajemství…

Z rozhovoru s autorkou:

Kolik času jste strávila před psaním knih o Poutníkovi výzkumem (a zejména bádáním o tunelovém jevu)?
Vlastně docela dost. Moje knihy nejsou hard science fiction, ale věřím, že je třeba porozumět konceptům, ve kterých se vrtám, než, ehm, se v nich začnu vrtat. Také se mi líbí, když udržím věci v rámci potenciálních možností. Víme, jak vybudovat červí díru? Ne. Je pravděpodobné, že to někdy zvládneme? Ne. Ale mohli bychom? Jasně! Snažím se najít ten správný bod – tak, aby geekové nenadávali, ale aby to zároveň bylo přístupné pro čtenáře bez odborných znalostí.
Co se týče ověřování informací, primárním zdrojem je moje maminka. Je astrobioložka, učitelka a je tou, které volám, když chci vědět, jestli to, co jsem napsala, může fungovat.

Jakým způsobem budujete svůj fikční svět? Děláte si poznámky nebo jiné záznamy, jak vše pokračuje?
Víc, než s kolika jsem schopná pracovat. Ráda si píšu poznámky rukou, což aktuálně znamená, že se topím v sešitech a složkách. Mám tolik materiálu, který nejspíš nikdy nevyužiji – evoluční vývoj mimozemšťanů, z čeho se skládá které jídlo, takovéhle věci. Přijít na to, co čtenáři potřebují vědět a co mohu vynechat, je výzva. Ale potřebuji to, i když se to pak do textu nedostane. Když vím všechny ty titěrnosti, mohu ve svém vesmíru chvíli žít.

Které sci-fi (nebo fantasy) knihy máte ráda?
Mojí nejoblibenější autorkou je jednoznačně Ursula K. Le Guinová. Ona je důvodem, proč jsem se začala zabývat psaním science fiction. Také mám ráda Octavii Butlerovou. Její trilogie Xenogenesis (pozn. red.: česky vyšlo v nakl. Polaris pod názvy Úsvit, Rituály dospělosti a Imago) a série Parables (pozn. red.: česky nevyšlo). A z druhé strany žánru – každých pár let si znovu přečtu Hobita. Maminka mi to poprvé četla jako pohádku na dobrou noc a nikdy mě to neomrzelo.

(ze serveru https://theportalist.com, upraveno, zkráceno)

Datum vydání: 2. listopadu 2017
Cena: 369 Kč
496 stran

Pohřbený obr

Kazuo Ishiguro
Nakladatelství: Argo

Pohřbený obr je brilantní dílo z pera jednoho z největších žijících britských prozaiků. Takto začíná anotace na stránkách Arga. A to ještě nevěděli, že Kazuo Ishiguro získá Nobelovu cenu. Soumrak dne, dílo, které získalo Man Bookerovu cenu, je u nás aktuálně vesměs vyprodáno (aspoň v Brně), Neopouštěj mě, kniha, kterou lze označit jako sociologické sci-fi, je zcela rozebrána (aspoň na Kosmasu). Pokud Ishiguro i v tomto románu dostál svým standardům, bude to výborné po stylistické stránce, myšlenkově provokativní a inovativní, neotřelé. Těším se!

Anotace:

Děj románu na pomezí fantasy zasadil autor do počátků raného středověku, kdy se Británie, kterou dávno opustili Římané, nezadržitelně mění v trosky. Král Artuš jistě vykonal pro smír na ostrově své, ale i on už se odebral do propadliště dějin a neklidnou zemí bloumají různá individua včetně těch nadpřirozených. Příběh začíná rozhodnutím starých manželů Axla a Beatrice vydat se krajem mlhy a deště v naději, že se shledají se synem, kterého léta neviděli. Očekávají mnohá nebezpečí, ale netuší, že jim tato cesta odhalí dávno zapomenutá temná místa jejich vzájemné lásky. Místy surový, zato však hluboce jímavý příběh o ztracených vzpomínkách, lásce, pomstě, válce.

 

Odkazy:

Na Novinkách (?!?) psali o knize těsně po vydání. Slušný informativní text.

Shrhnutí Ishigurovy tvorby v souvislosti s udělením Nobelovy ceny na iLiteratuře.

Recenze Pohřbeného obra od Neila Gaimana. (anglicky)

Interview Neila Gaimana s Kazuem Ishigurem – nejen o hranicích žánrů. (anglicky)

Čtená ukázka z Pohřbeného obra. (anglicky)


Datum vydání: 3. listopadu 2017
Cena: 348 Kč
328 stran

Aréna: Tři kapitáni II – Putování

Michael Bronec
Nakladatelství: Straky na vrbě

Nejen resty z Literárních vyhlídek živ je hlodavec! I tady mám rest – první díl Arény jsem si pořídil na FénixConu, těšil jsem se, že si jej přečtu a že na něj napíšu recenzi. Přečetl jsem, uměřeně se mi to líbilo (tj. neskákal jsem nadšením, ale je to řemeslně poctivě napsáno a je to zábavné čtení)… a na recenzi od té doby nedošlo. Jen na ploše počítače mám od té doby soubor s názvem Bronec_Aréna-Tři kapitáni_recenze. Uvidíme, jak dopadne v tomto smyslu dvojka. Zatím nabízíme vyjádření autora a dvě ilustrace.

Anotace:

Další dobrodružství Arnošta Kodexe, Petra Askorty a Filipa Fixe.

Pozn. redakce: Ano, jsme si vědomi, že tato anotace, jakkoliv výstižná, není příliš sdělná. Připomínáme tedy anotaci prvního dílu:

Galaxie daleké budoucnosti. Země i celý zbytek Republiky se zmítá na pokraji Třetí galaktické války. Napětí přituhuje, mír je v nedohlednu. Přesto pozemský Koordinátor vysílá své nejlepší muže za podivnými úkoly, na první pohled nepochopitelnými. Vždyť k čemu jsou teď nějaké dávné poklady nebo exotický živočišný druh? Akční a dobrodružné! Korzáři se vám budou líbit!

Michael Bronec, autor a nakladatel, o knize:

Druhý díl pokračuje tam, kde první skončil; tedy další den po ránu.

Astrobiolog Fix vyráží na astrobiologickou expedici, vyjednavače Askortu odváží korzárská fregata Srdce vstříc pokladu pravých mincí. Koordinátor se to ze své obří věže uprostřed Metropole snaží koordinovat. Druhý díl je rozsáhlejší než první; hodně se v něm putuje, podíváme se i do pozemské Krypty, kde je uložena kořist z dávného vyplenění císařského paláce. Poznáme blízký vesmír kolem Země. Uvidíme jeden z Divů vesmíru. Kniha vychází ve vázané a brožované podobě, každé vydání má jiného vnitřního ilustrátora. Obrazy Jana Pekárka jsou víc technicky zaměřené (vazba), kresby Janiny Strnadové se soustřeďují především na lidské charaktery (brož). Celý projekt obálkuje Tomáš Kučerovský; jakmile bude jeho obálka hotova, kniha půjde do tisku.

Datum vydání: 23. listopadu 2017
Cena: 330 Kč

Hořící kůň

Františka Vrbenská, Lucie Lukačovičová
Nakladatelství: Epocha

Já vím, už jsme to avizovali minule. Ale dámy si skutečně dávají záležet, takže teď už to snad doopravdy vyjde (ve všech významech toho slova. Vlastně by to už touto dobou mělo být pomalu venku…). Kdybyste přesto zatím minuli, o co se jedná, můžete si na Sardenu přečíst ukázku.

Anotace:

Arabské Španělsko se na počátku 11. století rozpadá ve střetech a intrikách. Baskický lučištník z hor touží zachránit svého grošáka, proto se z něj stává zloděj koní. Na jedné z výprav se potkává s osiřelou zemanskou dcerkou, odsouzenou k bezútěšnému životu hradní služebné. Oba bezděčně zasáhnou do záměru králů a vzbudí nenávist Spin de Mula, démonického čaroděje, který znetvořuje lidské duše. Jejich osudy se protínají, zatímco muslimští i křesťanští vládci spolu střídavě bojují a uzavírají politická spojenectví, iberští bohové čelí islámu i Kristu a ze severu připlouvají drancující vikingové…

Na knihu jsme se ptali snad všech. Z Epochy jsme nakonec vytřískali bonusové vyjádření ilustrátorky, které jako by vypadlo z bonusových materiálů na DVDčku s filmem. Posuďte sami, jak kouzelně pragmaticky Žaneta Kortusová zareagovala:

Obálka vznikla v programu Adobe Photoshop za pomoci tabletu Wacom Intuos Pro. Celé je to tedy digitální malba, takže jsme nemuseli zapalovat žádného koně. Práce zabrala cca 10 hodin čistého času. Autorky měly o obálce celkem jasnou představu, proto nebylo co vymýštet – prakticky jsem do puntíku zrealizovala jejich požadavky.

Datum vydání: 19. října 2017
Cena: 359 Kč
440 stran

Popel Babylonu

James S. A. Corey
Nakladatelství: Triton

Expanze… expanduje. Pánové Daniel Abraham a Ty Franck zuřivě rozpínají svůj fikční svět – Popel Babylonu je šestý díl, v prosinci by měl vyjít v angličtině díl sedmý (Persepolis Rising) a další dva jsou v plánu, nemluvě o mnoha novelách a povídkách ze stejného vesmíru. Bez ohledu na množství popsaného papíru si série udržuje slušnou kvalitu – důkazem budiž nominace na Cenu Hugo v kategorii Nejlepší série.

Anotace:

Revoluce, která po celé generace doutnala, se nyní rozhořela naplno. Svobodná flotila – příslušníci radikální frakce Spolku vnějších planet – zasadila Zemi těžkou ránu a mezi vnějšími planetami zahájila divoké pirátské tažení. James Holden a jeho posádka znají silné i slabé stránky této nové armády lépe než kdokoli jiný. Zbytky starých politických uskupení se ocitají v nesnázích, a proto je Rosinante opět povolána a vyslána na beznadějnou výpravu. Jenomže noví spojenci mají stejné chyby jako ti předchozí, a boj o moc teprve začíná. Zmatky narůstají, chování vesmíru je stále nepochopitelnější. Pirátské flotily, vzpoury, zrady – posádku lodi Rosinante čekají mnohem větší problémy. V záhadném prostoru za branami totiž pouhá hrstka zoufalých, zničených lidí možná rozhodne o osudu lidstva…

Cena: 399 Kč
432 stran

Ctnosti králů

Ken Liou
Nakladatelství: Host

S těmi Číňany se roztrhl pytel! Kao Sing-ťien získal Nobelovu cenu v roce 2000 (možná jej znáte spíše z anglického přepisu – je to Gao Xingjian; i když se pak stal francouzským občanem), Mo Jen v roce 2012, velkého úspěchu dosáhl Liou Cch'sin, jehož Problém tří těles už letos vyšel, teď se k nám dostává i překlad románu Kena Lioua, amerického Číňana, který shodou okolností přeložil Problém tří těles z čínštiny do angličtiny. Schválně – jak rychle se k nám dostane Hao Jingfang, který loni získal Cenu Hugo za nejlepší noveletu (Folding Beijing; porazil mimo jiné Stephena Kinga)?

Anotace:

Císař Mapidéré sjednotil ostrovní království v Daře pod jednu vlajku. Nyní ale Mapidéré leží na smrtelné posteli, jeho poddaní jsou vyčerpaní císařovými velikášskými stavebními projekty a jeho rádci usilují jen o vlastní zisky. Dokonce i sami bohové jsou neklidní. Kuni Garu, vychytralý, charismatický lapka, a Mata Zyndu, syn svrženého vévody, který se touží pomstít, vedou každý svou vlastní vzpouru proti císařské krutovládě. Při té příležitosti se setkají a společně podniknou tažení do srdce císařství. Stanou se svědky střetu armád, spatří flotily vzducholodí, setkají se s magickými knihami a proměňujícími se bohy. Jejich nepravděpodobné přátelství významně změní rovnováhu moci v Daře. Ale za jakou cenu?

Odpovědný redaktor Jiří Štěpán o knize:

Na knihu Ctnosti králů by jistě šlo přilepit štítek „fantasy tak trochu jako Hra o trůny“, ale byla by to velká škoda, protože Ken Liu přináší mnohem více. V knize rozehrává příběh vzpoury a přátelství dvou výrazných postav, jejichž ambice je následně postaví proti sobě. Avšak tato zápletka je pouze platformou pro mnohem širší a barvitější dílo, které dokáže uspokojit jak tzv. hltače příběhů, tak i čtenáře, kteří si libují v kvalitní a inovativní literatuře.

Liu dokázal ve Ctnostech králů vybudovat působivý svět, který je založen na motivech staré Číny, ale zároveň je dostatečně svébytný, aby se o něm dalo říci, že je skutečně originální. Fungování tohoto světa je pak velmi umně popsáno a osvětleno, tudíž čtenář vcelku lehce chápe souvislosti a přijímá jeho zákonitosti.

Forma románu je velmi neobvyklá a nápaditá, jelikož kombinuje západní narativní tradici s tradicí asijskou. Proto můžeme být svědky střídání nezúčastněného vypravěče s vypravěčem glosujícím děj a také s jakýmsi „zazoomováním“ na určité postavy, které do příběhu přinášejí novou perspektivu. Do tohoto vyprávění jsou navíc často ještě včleněny krátké příběhy, zejména anekdotického charakteru, tak jako tomu bývalo ve starých epických textech. Je pravda, že na tuto narativní strukturu je nutné si několik desítek stran zvykat a mohla by působit nezkušenému čtenáři jisté problémy. Ale pokud čtenář Liuovy postupy přijme, prožije zážitek, kterého se mu velmi často v běžně dostupné literatuře nedostává.

Datum vydání: 27. října 2017
Cena: 399 Kč
623 stran

Tři bábiny kobyly

Věra Mertlíková
Nakladatelství: Straky na vrbě

Pod dosti originálním názvem se skrývá historická fantasy, která sice začíná daleko v čase i prostoru, ale vrací se na starou dobrou Moravu (o čase pomlčíme, ten zůstává dalekým).

Anotace:

Putování od Velkého města Kostantinopole až na Moravu.

Střetnutí s Maďary i s družiníky knížete Václava!

Potěší mimo jiné i milovnice koní...

Nakladatel Michael Bronec o knize:

Věra Mertlíková v posledních letech uspěla v řadě žánrových soutěží, umístila se na první příčce PAFu (pozn. red.: Přebor Autorů Fantastiky). Po řadě povídek se pustila do prvního románu pod titulem Tři bábiny kobyly.

Kniha se dělí na kapitoly, mohli bychom ji však označit i za povídkový román, neboť autorka využívá svých tvůrčích schopností, každou kapitolu zvláště pointuje, což ještě umocňuje celek vyprávění. Příběh začíná v Konstantinopoli. Náš hrdina Nik je mladým, nadějným závodníkem na čtyřspřežích, vyzná se v koních, něco však tak docela nevyjde a náhle se ocitá na dlažbě jen se svými guslemi. S vidinou, že napraví svůj osud, vyráží ve společnosti dvou dalších uprchlíků ke vzdálené bájné Moravě; cestou je potkávají mnohá dobrodružství, příběh je zajímavě a překvapivě pointován. Je zasazen do doby těsně po smrti svatého Václava a vedle milovníků historické fantasy potěší povíce i milovnice koní.

Ilustrace právě dokončuje Kazi Lukovská, o obálce jednáme.

Datum vydání: 30. listopadu 2017
Cena: 333 Kč
 

Kladivo na čaroděje: O krok před peklem

různí
Nakladatelství: Epocha

Kladivo na čaroděje bylo ukončeno Posledním stadiem Jiřího Pavlovského (ano, je v tom dvojsmysl, ano, je záměrný, ne, nechceme tím nikomu ublížit a nepřejeme nikomu nic zlého. No fakt!). Ale společně s kapelou Buty pějeme konec, konec, nikdy nebude konec, abychom se mohli těšit na povídkovou sbírku, v níž se sejdou různí autoři a jeden svět – svět Kladiva na čaroděje.

Anotace:

Poslední stadium udělalo tečku jednomu příběhu, ale svět Kladiva na čaroděje skrývá nepřeberné množství dalších! Ty nejlepší jsme shromáždili ve sbírce, na níž se podíleli kromě autorů jednotlivých dílů i další známé tváře české fantastiky a najdete v ní i nejzdařilejší povídky z literární soutěže o nejlepší příběh ze světa Kladiva na čaroděje. Čeká na vás pořádná nálož akčních a zábavných dobrodružství naší netradiční čtyřky hrdinů!

Datum vydání: * nakladatelství Epocha nakonec posunulo vydání tohoto titulu až na prosinec *
cca 400 stran

Ofenziva českých zemí

Jan Kotouč
Nakladatelství: Brokilon

Ale podívejme se, mumlá si pod vousy pravidelný čtenář Sardenu, to si ten Křeček pod sebou řeže větev, nebo co to vyvádí? Nic nevyvádí, slouží vlasti, národu, literatuře a Sardenu. Jakkoliv recenze na Nad českými zeměmi slunce nezapadá rozpoutala silné emoce, zavile a veřejně zde prohlašuji, že ačkoliv si o zmíněné knize myslím své (tj. to, co je napsáno v recenzi), proti autorovi ani jeho dalším knihám nic nemám – a vzhledem k tomu, jaký úspěch v žánrových kruzích předchozí kniha sklidila, věřím, že i Ofenziva českých zemí bude podobně úspěšná a měla by se tu objevit. Ale preventivně slibuji, že – v rámci zachování krevního tlaku čtenářstva i svého vlastního – ji nebudu recenzovat. Navíc se mi líbilo na Islandu, o který se bude v knize jednat.

Anotace:

V polovině 20. století je z království námořní velmoc s koloniemi a državami po celém světě. Nedávno se Čechům podařilo uštědřit porážku rozpínavému carskému Rusku, když česko-slovenské námořní letectvo se střemhlavými a torpédovými bombardéry potopilo pět ruských bitevních lodí u pobřeží Madagaskaru.

Nyní se naplno rozhořela válka mezi oběma mocnostmi. Česko-slovenské království má za první cíl osvobození Švédského království, které je už léta v carově područí. Ruští stratégové ovšem chystají vlastní plány, které mají Čechy připravit o životně důležité zdroje ropy v severním Atlantiku. Ruským cílem se stává neutrální a až dodnes naprosto bezvýznamný ostrov.

Island.

Datum vydání: 14. listopadu 2017
Cena: 398 Kč
425 stran

Pád výletního mola

Mark Haddon
Nakladatelství: Argo

Haddon, Haddon… přemýšlíte, co vám to říká? Haddon je ten chlápek, který napsal jistý Podivný případ se psem, knihu z pohledu osoby s poruchou autistického spektra. Netradiční detektivka psaná s vtipem, ale obsahující závažné poselství a měnící pohled na svět, který nemusí vždycky vypadat tak, jak jsme zvyklí. V Argu mají nachystanou Haddonovu sbírku povídek Pier Falls: And Other Stories pod českým názvem Pád výletního mola. Dle všech indicií (tj. anotace…) obsahuje sci-fi! Tak na to bych se podíval…

Anotace:

Známý britský spisovatel napsal svou první povídkovou sbírku a rozhodně se u ní nudit nebudete. Ať už prožijete dobrodružný viktoriánský příběh, zabrousíte do žánru sci-fi, přehoupnete se do reality dnešního světa, nebo se zamyslíte nad morálním přesahem jedné z povídek, vždy budete ohromeni autorovým vhledem a pověstným empatickým vcítěním, díky nimž se i vy stanete součástí vyprávění. Postavy jsou většinou fyzicky odloučeny od svých rodin, ale zoufale touží po spojení. Příběhy se tak stávají meditací nad podstatou lidské osamocenosti, ale zároveň zkouškou, hledáním tenkých nitek, které lidské bytosti navzájem propojují. Všechno dění je protkáno strachem, beznadějí, nečekaným násilím a smrtí. Expedice na Mars se nezdaří, molo na pobřeží spadne, muž je uvězněn ve svém obývacím pokoji, žena zůstane opuštěná na malinkém ostrově uprostřed oceánu, dva chlapci objeví zbraň v krabici na boty, skupina dobrodruhů nalezne v amazonské džungli jeskyni netušených rozměrů, muž střelí cizince na Štědrý den do krku… Mark Haddon dokazuje, že je mistrem vypointovaného krátkého vyprávění a že jeho představivost je temnější, než jsme si mysleli. Šťastné konce tedy nečekejte.

Nechme promluvit hlas lidu a podívejme se, co si o knize myslí čtenáři databáze Goodreads:

Neskutečná sbírka povídek. Znám Haddonovu práci ze dvou předchozích román, ale nikdy se mi ani nezdálo o tom, že by byl schopen být tak úžasně rozmanitý. Hravě v této knize přeskakuje mezi několika žánry – a píše nádherně.

(Melki)

V tomto svazku Mark Haddon ukazuje neobyčejně silný rukopis. Jeho styl je lehce experimentální, tancuje na tenké hranici mezi skutečnosti a mytologií. Pokud vás zajímá psaní, tohle je skvělá kniha ke studiu, protože jeden každý kousek je precizně vystavěn, Haddonovi se daří zaujmout čtenáře neobvyklými a poutavými postavami, se kterými se přesto lze ztotožnit (a to i s těmi divnějšími).

(Amy Neftzger)

Prostě a jednoduše: Mark Haddon je génius.

(Serena)

Na závěr přidáváme lahůdku pro znalce řečtiny:

Τον Μαρκ Χάντον όπως όσοι τον γνωρίζουν, τον έμαθα από το «Ποιος σκότωσε το σκύλο τα μεσάνυχτα». Μια φαινομενικά παιδική ή προ-εφηβική ιστορία, με μια αθωότητα καμιά φορά χιουμοριστική, άλλοτε αλλόκοτη όπως ο αυτιστικός πρωταγωνιστής της, τελικά βουτηγμένη στον κυνισμό. Η συλλογή τούτη ήξερα πως δεν θα έχει τίποτα το χαριτωμένο από την διήγηση του γνωστού του βιβλίου. Κι όμως το ξεκίνησα με μια λαχτάρα σαν να ήξερα τι ακριβώς να περιμένω, παρόλο που ιδέα δεν είχα τι θα γράφει.

(Panagiotis)

(…no dobře, uznávám, že tam není nic světoborného a dozvíme se spíše o pisateli než o knize – ale nebylo to řecké dobrodružství vzrušující?!)

 

Datum vydání: 25. října 2017
Cena: 298 Kč
264 stran

Když se pohne les

Míla Linc
Nakladatelství: Straky na vrbě

Míla Linc sem tam napíše něco o středověku, není tedy divu, že se to v jeho knihách projevuje autentickou, realistickou atmosférou. Po Stínu Černého hvozdu a Mrtvých mužích (kteří) netančí přichází poslední (i když… znáte to, občas se autor rozepíše – a jak to pak dopadá!) část trilogie. Jak moc se v něm hýbou lesy, zda dojde na enty či na Macbetha, to už si budete muset četbou zjistit sami.

O knize ze stránek autora:

Mladý panoš Jan Boček z Bočkova chce být správným rytířem, stejně jako jeho pán, rytíř Vojtěch, velitel Svinibrodské posádky. Nový hejtman na Kozím hrádku, Prokop z Býčí skály, chce mít v kraji klid a pořádek. Martin z Bílé, zemský škůdce, chce zbohatnout. A pak je tu Černý hvozd, samozřejmě, jehož zlá moc zasáhne do plánů všech hrdinů.

Nakladatel Michael Bronec nám o knize prozradil následující:

Když se pohne les od Míly Lince volně navazuje na jeho předchozí knihy Stín Černého hvozdu a Mrtví muži netančí, ale lze ho číst i samostatně.

Autor v nich opět využívá svých širokých znalostí historie, aby stvořil velmi věrohodný svět podobný tomu středověkému, svět blátivý a občas přímočaře brutální. Panoš Jenik se snaží krýt záda svému pánovi, šlechtici, který je až příliš vesel v ložích vdaných paní, a v první chvíli se mu tedy uleví, když dostanou od biskupa za úkol vést výpravu do nitra Černého hvozdu; než zjistí, že jeden z podvedených manželů, starý a zkušený voják,  jede s nimi. Vojáci se čepelemi od krve prosekávají skrze pokřivence, aby nakonec - v notně ztenčené kumpanii - objevili zvláštní poklad; bojem o nějž se rozehrává další dějství příběhu. Ten má několik dějových linií vkusně spletených dohromady. Celek doprovodil ilustracemi Ondřej Nerion Janovský; jeho rukopis je záměrně lehce naivní, navazující na iluminace starých kronik (viz obrázek vpravo). Knihu obálkuje Jana Maffet Šouflová; jakmile obálka dorazí, půjde text do tiskárny. Vyjde tedy doufejme koncem listopadu.

Datum vydání: 30. 11. 2017
Cena: 235 Kč

Hvězdné hry

František Novotný
Nakladatelství: Nová vlna

Pokud jste o české fantastice slyšeli aspoň z rychlíku, jsou jména, která jste nejspíše nemohli minout – a mnozí z nich byli jaksi automaticky seskupeni kolem Ceny Karla Čapka v 80. a na začátku 80. let. Ivan Kmínek, Jan Hlavička, později třeba Vilma Kadlečková – a v neposlední řadě František Novotný. Jeho monumentální Valhala se nedávno dočkala souborného vydání, na závěr roku se chystají hned dva tituly. Osudový konvoj vyjde v Argu a bude obsahovat obvyklé Novotného propriety známé třeba z románu Křižník Thor – jachtaře v hlavní roli, hodně vody, moří a oceánů, alternativní historii a 2. světovou válku… v roce 1946. Ještě předtím ovšem vyjde výbor z povídkové tvorby (respektive takřka vše, co František Novotný v 80. a začátku 90. let napsal).

Anotace:

Sbírka Hvězdné hry prakticky shrnuje celou povídkovou tvorbu autora od 80. let a nechybí ani povídky z nového století, než se začal věnovat takřka výhradně psaní románů. Bilanční sbírka čtenáři umožňuje seznámit se s povídkami Františka Novotného v plné šíři, včetně vítězných děl CKČ a textů, oceněných v jiných soutěžích. Také jsou zde poprvé knižně vydány i povídky, které za komunistického režimu nemohly vyjít z politických důvodů.

Tématicky jsou povídky rozčleněny do tří oddílů. Pád na nebesa obsahuje práce o vesmírné expanzi, Královna Šumavy díla, jež se odehrávají a Zemi a z valné části jsou kryptografickými parodiemi na komunistický režim, a Ramax pak povídky o nástrahách, jež by člověku konfrontace s vesmírem mohla přinést.

Pro toto vydání autor opatřil každou povídku komentářem, v němž uvádí okolnosti, které ho k jejímu napsání přiměly, a prozrazuje, že většina povídek tvoří jakési výseky z rozsáhlé fresky, v nichž chtěl zachytit expanzi lidstva do vesmíru, její počátky, vrchol a posléze i pád. Přesnou klasifikaci povídek z tohoto hlediska, a jak na sebe navazují, pak provedl ve studii Rozlehlejší impérií Ondřej Šefčík. Dále kniha obsahuje doslov editora Zdeňka Rampase František Novotný a Cena Karla Čapka a podrobnou bibliografii autorovy povídkové tvorby včetně překladů, na které se významně podílel Jaroslav Olša jr.

Datum vydání: 31. října 2017
Cena: 496 Kč
464 stran

Temný les

Liou Cch'-sin
Nakladatelství: Host

První díl slavné čínské trilogie mi leží na stole od doby, kdy vyšel. Společně s poslední Willisovou, posledním Medkovým Dobrodruhem a posledním Algorem. Společnost dobrá, ale najít si tak čas, abych všechny ty dobré knihy přečetl! Nemluvě o tom, že nestíhám ani všechno do regulérní práce, natožpak takové Literární vyhlídky na Sarden… Vidíte? A takhle to dopadá, když o knize nic moc nevíte, protože jste první díl zatím prostě a jednoduše nečetli.

Anotace:

Dlouho utajovaná pravda o chystané mimozemské invazi, k níž má dojít za čtyři sta let, byla konečně odhalena a Země se vzpamatovává ze šoku. Zrádci a kolaboranti byli sice rozprášeni, na Zemi však působí sofony, subatomární vyzvědači Trisolaranů, před nimiž není úkrytu a jejichž prostřednictvím se nepřítel okamžitě dozví i o těch nejtajnějších obranných plánech lidstva. Existuje jen jedno místo, kam sofony nedohlédnou — do lidského nitra. Organizace spojených národů proto světu představí čtyři jedince, do nichž vkládá svou poslední zoufalou naději: tři uznávané myslitele, vojevůdce a stratégy a jednoho obyčejného, druhořadého sociologa. Luo Ťi se ocitá v centru celosvětové pozornosti, aniž tuší, proč byl vybrán a co se od něj čeká. Ví jen, že je jediným člověkem na Zemi, kterého se Trisolarané bojí.

Co o knize řekli a napsali?

Průlomová kniha… Jedinečná směs vědecké a filozofické spekulace, konspirační teorie a kosmologie.

(George R. R. Martin o románu Problém tří těles)

S tím, jak intriky sílí a Trisolarané se stále přibližují, převrací Temný les mnohá očekávání čtenářů anglofonní sci-fi naruby.

(LA Review of Books)

Rozprostírá se před námi komplexní skládačka s propracovaným hlavním hrdinou a příběhem, ve kterém jde o hodně, to vše zasazeno do transcendentního prostředí. Temný les je v každém ohledu lepší kniha než Problém tří těles — a ten byl přitom úžasný.
(Tor.com)
Je to moc dobré!
(Jakub Záhora, redaktor prvního i druhého dílu)

Datum vydání: 1. listopadu 2017
Cena: 399 Kč
600 stran

Noční hudba

John Connolly
Nakladatelství: BB art

Protože je více než polovina října, ale tohle jsou Literární vyhlídky na říjen a listopad, uděláme tu nenápadnou časovou smyčku. Představte si, že je začátek října. Tak. Máte? Výborně – knihy, které budou následovat, v této vaší představě teprve vyjdou. To, že v naší realitě již vyšly, ponecháme gentlemansky stranou.

Pozor! Tenhle Connolly (John) není ten Connelly (Michael) z předchozích Literárních vyhlídek! Co udělá jediné písmenko, že? Ten dnešní je autorem (ne)pohádkové Knihy ztracených věcí a s avizovanou Noční hudbou mu bylo přeloženo do češtiny 19 titulů, převážně detektivek. Noční hudba je sbírkou povídek, které mají blízko k magickému realismu, pohádkám, fantasy – ale většinou hovoří o nás a naší realitě.

Anotace:

Své krátké texty z posledních let, které až dosud vyšly jen časopisecky nebo jako e-knihy, shrnul John Connolly do sbírky nazvané Noční hudba. Vypráví v nich o bytostech, jež se ukrývají v zimních lesích, o člověku, který vstal z mrtvých, i o zlu přicházejícím z jiných světů.
Noční hudba potěší také milovníky autorovy Knihy ztracených věcí – do stejného světa je zasazená povídka Stínový král –, ale i obdivovatele Sherlocka Holmese, jenž v jedné z povídek spolu s doktorem Watsonem navštíví Caxtonovu knihovnu a knižní depozitář.
Především je však Noční hudba určena všem, kdo si svůj život nedokážou představit bez knížek. Obsahuje totiž dvě poutavé novely, po jejichž přečtení člověk opravdu uvěří v magickou moc knih. Jak Connolly píše, jsou to právě ony, kdo mění svět – tím, jaké poselství nesou a jaké touhy a přání v nás vyvolávají.

Interview s autorem (v angličtině) zde.

Vyšlo: 4. října 2016
Cena: 299 Kč
368 stran

Ta nádherná věc, jež na nás všechny čeká

Laird Barron
Nakladatelství: Gnóm!

Už jsem se zmiňoval, že mám rád nakladatelství Gnóm!? Jeden člověk, který dělá knihy pro vlastní potěšení, sám si je přeloží, sám si je graficky zpracuje, sám si je vydá. Je to sympatické – a já bych to dělat nechtěl. O to víc to obdivuji. Lairdu Barronovi vyšla nedávno povídková sbírka Okultace a jiné povídky. Teď je tu druhá – pro milovníky hororu povinnost.

Anotace:

„Neměj strach, zlato.“ Miranda ji vzala za ruku a vedla zpátky do srubu, kde ji začala něžně svlékat. Když našla revolver, mírně se pousmála a odložila jej na stůl. Políbila Lornu; dech měla horký a odporný. Pak o krok ustoupila a začala si stahovat kožešinu z těla, a když ji zvedla, zvedla se i kůže, která byla pod ní, a odloupávala se z ní jako strup. Po Mirandině hrudi a břiše se řinula krev a pleskala o prkennou podlahu. Svaly na tváři a čelistech se sevřely, Miranda zasyčela, zakoulela očima, a pak bylo po všem a ten mokrý balík se konečně oddělil od jejího rudě se lesknoucího masa. Lorna stála ochromená děsem a hrůzou.

Devět povídek autora považovaného za jeden z nejvýraznějších talentů současného hororu. Příběhy plné nadpřirozených hrůz i existenciální úzkosti spojuje nejen promyšlený koncept sbírky, ale také nezpochybnitelné literární mistrovství, s nímž Barron pozvedá „pokleslý žánr“ do netušených výšin.

Ukázka z knihy k přečtení zde.
Recenze Jiřího Sivoka na stránkách XB-1 zde.
O Lairdu Barronovi na stránkách nakladatelství Gnóm!

Cena: 380 Kč
384 stran

Pelyněk, díl druhý

Daniel Tučka
Nakladatelství: Straky na vrbě

Straky na vrbě mají podezřele blízko k titulu největší české steampunkové nakladatelství. Steampunku nevychází málo, ale asi se shodneme, že největším českým počinem na tomto poli je antologie Excelsior, gentlemani! – a na druhém místě by se klidně mohla umístit tvorba Daniela Tučky. V Umrlčím tanci bylo více městské fantasy, ale nádech nostalgie nad ztracenou belle epoque se objevuje i tam. Z nakladatelství nám exkluzivně přišly obálky prvního a druhého dílu pěkně vedle sebe, abyste měli možnost ocenit práci Tomáše Kučerovského.

Anotace:

Monarchie se zmítá ve víru revoluce. Tajné spolky, spiknutí parobaronů, zakázané technologie, vášně a krev jako z Patentního divadla. Začíná válka a události může zvrátit luxusní prostitutka s podnikavou aristokratkou i návrat cestovatelů znalých tajemství elektřiny. Dokud neprocitnou bohové pelyňku. Podaří se je některé z mocností získat na svou stranu?

Druhý díl steampunkové trilogie vás zavede do světa, kde existuje různý počet světových stran, magie je mimo zákon a bohyně jsou stejně skutečné jako královny.

Vyšlo: 4. října 2017
Cena: 250 Kč
 

Bohumil Hrabal končí každou kapitolu knihy Obsluhoval jsem anglického krále větou Stačí vám to? Tím dneska končím. Hodilo by se to i zde, protože výčet výše svádí k doplnění. Ne, ani zdaleka nebylo vyčerpáno vše, co má vyjít (nebo už do dnešního dne vyšlo). Mnohým by mohl chybět další díl Řek Londýna Bena Aaronovitche, tentokrát s názvem Záludné léto. Pokud by vás neoslovil Laird Barron, můžete zkusit slovenského autora Josefa Kariku a jeho nový román Trhlina. Alex Drescher pokračuje v akční řežbě a v Lovcově odkazu titulem Zrození Adepta. Zachtělo-li by se vám naopak něčeho poetičtějšího, můžete zkusit sáhnout po Krajině s jednorožcem brněnské literární teoretičky a spisovatelky Luisy Novákové. V Argu vyšel další soubor Divokých karet editora G. R. R. Martina, tentokrát s podtitulem Divocí žolíci. Argo je velké nakladatelství, chvíli se u něj zastavíme – chystá se námi již dříve avizovaná novela Petera S. Beagla V Kalábrii, nové vydání Martinovy Písně ledu a ohně, dokonce v novém překladu, znovu vyjde i Blade Runner P. K. Dicka (zná ještě vůbec někdo původní název o snících androidech?!) a steampunkový základ všech základů, Brány Anubisovy Tima Powerse. A aby toho nebylo málo, chystá se Argo i na komiksy – Barbarella, Moby Dick jsou klasiky, zajímavě vypadá We're still at war a Totální nasazení.

Podobně bohatou nabídku servíruje brněnský Host – Sabaa Tahirová pokračuje Plamenem v temnotě sérii, kterou začal román Jiskra v popelu, Siri Pettersenová v Síle uzavírá Havraní kruhy, pokračují i Peter Newman (Tulák) nebo Samantha Shannonová (Kostičas). Nevešly se nám sem tituly z Brokilonu: Jas kvasaru Aleše Pitzmose by měl vyjít každou chvíli, o něco později pak Ve stínu Rudé věže Karolíny Francové – základ pro toto dílo můžete znát z antologie Žena se lvem. Crew chystá pátou část série Mezi řádky (s podtitulem Zrození), Živé mrtvé, případně, ehm, lahůdku v podobě titulu World of Warcraft: Kuchařka. A to jsme stále nevyčerpali všechny tituly hodné zmínky. Stačí vám to? Tím dneska končím!

Přidat komentář