VESMÍR: Nebeský dům

Článek od: Jan Kovanic - 15.05.2013

Nejkrásnější výhled je ale z obýváku, kde je jediné okno. Kulaté (to by se líbilo hobitům) o průměru 46 cm, dvojité, s ohřívači skel, aby se zabránilo jejich zamlžení nebo zamrznutí kosmickým chlaedm. Za oknem se v hloubce 435 km nachází planeta Země. On to ani tak není domek, jako laboratoř, přesněji kosmická laboratoř Skylab. Byla vypuštěna 14. května 1973, čili právě před 40 lety.

REPORTÁŽ: Starcon 2013: Tradičně skvělý

Článek od: Jan Kovanic - 24.04.2013

Letos jsem začátkem dubna už posedmé navštívil Obchodní akademii ve Svatoslavce, abych se zúčastnil setkání bandy fanů tří hvězdných fenoménů Star - Trek/ Wars/ Gate. První čtyři ročníky byly vedeny pod jménem Scon, současný Starcon pak plynule navázal. A je vidět, že se trefil do termínu, do místa i do nálady letos asi tří set účastníků.

REPORTÁŽ: PragoFFest 2013: Hořící a horoucí

Článek od: Jan Kovanic - 13.02.2013

Víkend na přelomu ledna a února patří už tradičně pololetním prázdninám, kdy do Modré školy v jihopražských Hájích vtrhává PragoFFest. Dorazil jsem v pátek dvě hodiny po poledni. Byl jsem u registrace (opět) příjemně překvapen, neb jsem na dvě své přihlášky a dvě slevy dostal jednu vstupenku na dva dny, což po občasném nuceném styku se státními úřady působilo neočekávaně normálně.

REPORTÁŽ: Druhá FanCity: Viděno z Jedničky

Článek od: Jan Kovanic - 01.11.2012

V sobotu 27. října postoupila do Prahy studená fronta, která hned ráno přinesla déšť se sněhem. Pršelo a foukalo i na Novodvorské na frontu před místním kulturním centrem. Naštěstí jsem si přečetl oznámení na dveřích a šel do druhé fronty, vnitřní, abych si vybavil účast na Největším festivalu her a fantastiky FanCity...

REPORTÁŽ: Konec světa na Mariánském náměstí

Článek od: Jan Kovanic - 22.09.2012

Neděste se, magistrát nám zatím zůstává zachován. Ale městská knihovna se rozhodla skoncovat, nikoli se sebou, ale se světem. Už pošesté otevřela svůj Malý sál pro fany, pro které je zde pořádáno jednodenní setkání, malý con, tedy coník jménem CONiáš. Letos proběhl v sobotu 15. září, a protože máme zrovna rok 2012, zabýval se koncem světa.

LIDÉ: Antonín Vítek (1940-2012)

Článek od: Jan Kovanic - 05.03.2012

Uviděl jsem, jak je Antonín Vítek malý vzrůstem, ale úžasně geniální, přívětivý, doslova přátelský a živý člověk. Člověk, kterého bylo těžko spatřit bez jeho srdečného úsměvu.

REPORTÁŽ: PragoFFest 2012: Tradičně v pohodě

Článek od: Jan Kovanic - 06.02.2012

První z reportáží od Šamana, který je tradičně profesionálně nejrychlejší. "Letos jsem dorazil na už tradiční PragoFFest, přímo navazující na Pragocon, do Modré školy v jihopražských Hájích už potřetí. Všude vůkol drsně mrzlo, ale uvnitř bylo příjemné teplíčko..."

POZVÁNKA: Pozvánka na Měsíc

Článek od: Jan Kovanic - 31.01.2012

Sděluje se, že pokud by se někdo v pátek 3. února vyskytoval v prostorách Modré školy na famózním PragoFFestu, jenž probíhá od čtvrtka 2. do neděle 5.2.2012 v Modré škole poblíž konečné stanice metra A Praha Háje, pak se zve do třídy č. 102, kde bude mít možnost zúčastnit se od 14:00 mé přednášky Protektor Měsíc i následné besedy.

REPORT: Parcon mimo program

Článek od: Jan Kovanic - 07.09.2010

Původně jsem na letošní Parcon ani jet nechtěl. Nechytil jsem se v nominaci Ceny Karla Čapka, je to pro mě daleko a drahé a vůbec. Pak jsem byl osloven jakožto dřívější vítěz v jedné z kategorií a moje ješitnost mne přemluvila. Nakonec jsem rád, že jsem jel.

Přihlásit se k odběru RSS - Šamanovo doupě