V únoru narození...

Článek od: Monika Slíva - 12.03.2019

Čas utíká rychleji než zloděj v metru...další měsíc je pryč.
Během února se mezi fantastickými autory moc neurodilo, ale protože nejen fantastikou je čtenář živ, zapůjčili jsme si jedno slavné jméno v jiném žánru.

„Když člověk nezná historii, nezná nic. Je jako list, který neví, že roste na stromě.“ — Laurell K. Hamilton
19. února 1963
Pokud někdo tvrdí, že je milovníkem (nebo spíš milovnicí) romantických a/nebo temných urbanek a přitom neví, kdo je Laurell K. Hamilton a komu vdechla život, prostě kecá. A nejspíš o urban fantasy pro holky neví vůbec nic. Tahle autorka je pro svůj subžánr jako Tolkein pro epiku nebo Clark či Asimov pro sci-fi. Dnešní nové generace čtenářek můžou šestkrát tvrdit, že jsou v tomhle oboru jiné lepší, kratší nebo delší, hlubší nebo mělčí autorky a že „hamiltonky“ už jsou pasé. Jenže Anita Blake je jen jedna. A je zcela nezaměnitelná. Tečka. Nehledě na to, že příběhy Anity stále přibývají a ve světě jsou pořád populární.
Mimochodem, já osobně se za úplného fanouška jejího stylu psaní taky nepovažuji. A mám jiné favoritky, třeba Patricii Briggs, ale to do února nepatří.

„Leniví nemají ponětí o kouzlu lenivosti, pouze lidé pracovití doceňují hodnotu nicnedělání.“ — Georges Simenon
13. února 1903
Tady je ona výpůjčka, o které jsem se zmiňovala na začátku. Z nedostatku úlovků v únorovém podběráku jsem sáhla do do detektivní sádky. Georges Simenon původně psal pod několika pseudonymy a hezkých pár let mu trvalo, než se propracoval k detektivce a dal vzniknout svému nejslavnějšímu detektivovi. A kdo by neznal komisaře Maigreta. Nemusíte mít rádi jeho způsob vyšetřování ani řešené případy, ale pokud čtete detektivky, určitě už jste o něm slyšeli. Jeho belgický tatík napsal na dvě stě románů a sto padesát povídek a mnohé z nich byly zfilmovány. Poprvé byl Maigretův příběh zfilmován již v roce 1932  a za povšimnutí určitě stojí například nejnovější britské zpracování s vynikajícím Rowanem Atkinsonem v hlavní roli.

„Všechno, co si někdo dokáže představit, může někdo uskutečnit.“ — Jules Verne
8. února 1828
Za necelých deset let uplyne neuvěřitelných dvě stě let od narození možná jednoho z největších vizionářů tehdejší doby vůbec. V době, kdy o podobných věcech nebylo vidu ani slechu, psal o ponorkách, řiditelných balónech, cestách do kosmu a podobných nesmyslech. Nemusíte ho mít rádi, nemusí vás bavit číst všechny ty bichle o podivuhodných dobrodružstvích a cestách na ještě podivuhodnější místa, ale fakt, že je v podstatě zakladatelem žánru dnes označovaného jako sci-fi, prostě neobejdete. Pro nás pro Čechy mají Verneovy romány ještě jednu přidanou hodnotu, protože některé z nich spatřily světlo světa jako geniální filmy Karla Zemana, díky kterým se k příběhům dostali i ti, co by si kteroukoli z verneovek třeba vůbec netroufli otevřít.

„Užívejte si života. Mrtví budete dlouho.“ - Charles Dickens
7. února 1812
I tady jsme se ocitli až v devatenáctém století a to ještě hlouběji než s Vernem. Dickens je jistě právem považován za jednoho z největších romanopisců vůbec, ale co dělá na webu o fantastice? Kdo zná jeho dílo, určitě by mi potvrdil, že nedílnou součástí mnoha jeho příběhů je tajemno, mysteriózní okolnosti a lehké fantazijno též. A když už kvůli ničemu jinému, tak kvůli Vánoční koledě přece! Nevím jak vy, ale já si bez Vydřigroše v nějaké podobě nedokážu Vánoce už ani představit. Některé příběhy jsou ve svém jádru tak dokonalé, že je máme tendenci znovu a znovu používat jako základ a přepracovávat v komiksech, divadelních hrách i filmech a stále nás baví, i když (nebo právě proto), že víme, jak dopadnou.

A než se nadějeme, bude konec března. Takže už teď se můžete těšit na další zajímavosti kolem fantastických autorů, citovaných v průběhu třetího měsíce v roce na našem facebooku.

Přidat komentář