Literární vyhlídky: duben a květen

Článek od: Petr Simcik - 01.04.2016

Zajímává vás, co se chystá v dubnu a květnu? Literární vyhlídky vám to prozradí 

Apokalypsa na počkání

Charlie Human

Tahle věc od Plus by podle anotace mohla být něco speciálního, a to ne proto, že se ohání Harry Potterem. Spíš mě láká naznačená magická podstata "Gaimanovského" světa v kombinaci s osudy a postavami jak vystřiženými z Chucka Palahniuka říznutého Tarantinem. A krom toho, na Goodreads má kniha 500 hodnocení a 4 hvězdičky, což samo o sobě naznačuje, že to nemůže být špatné čtení, i když jde o menšinu uživatelů GR. Mimochodem recenzák téhle věci mi už pomyslně leží na stole, takže to jestli jsem se mýlil, nebo mám pravdu a bude to stát za to se dozvíte ještě před vydáním dalších literárních přehledů.
 
Anders Lövgren:
About the dwarven mercenaries fighting: "It's like watching Swan Lake performed to Swedish death metal". Need I say more?
 
Datum vydání: 11.04.2016
Cena: 329 Kč
 
Jó, Harry Potter byl od pohledu hodnej kluk a Baxter Zevcenko má stejně sladkej kukuč, ovšem zbytek už tak trochu nesedí… Chodí na střední v Kapském městě, kde si slušně vydělává prodáváním bizarního porna, a tím tahá za nitky v hierarchii školních gangů, a taky chodí s Esmé, sexy šestnáctiletou kleptomankou…
A pak Esmé unesou a vypadá to, že v tom mají prsty dost podivný mocnosti. Baxter ji chce najít za každou cenu a Jackie Ronin, věčně zlehýnka nacamranej lovec duchů, je jedinej, kdo mu dokáže pomoct.
Společně se ponoří do temných vod nadpřirozenýho podsvětí, aby Esmé zachránili. Zavede je to do říše zvráceností, budou muset čelit svým nejděsivějším nočním můrám a taky zkusit odvrátit apokalypsu.

Co na to vydavatel:

Kniha Apokalypsa na počkání vychází v edici Crack Up a stejně jako ostatní knihy této edice je to dílo svébytné a velmi zajímavé. Charlieho Humana maličko podezíráme z toho, že je to vlastně Neil Gaiman zkřížený s Quentinem Tarantinem. Jeho Apokalypsa spojuje všechno, co máme všichni tak rádi: Harryho Pottera, krváky a střílečky, absurdní, černý humor, narážky na kultovní filmy... Zároveň je to skvěle napsaná a dobře vystavěná kniha, která užívá hovorový jazyk.

Apokalypsa je zajímavá i exotikou místa, kde se odehrává – Kapské Město je zkrátka něco docela jiného než Londýn, Paříž, New York, Provence nebo vesmír…

„Je to šílené, temné, neuctivé a nádherně zvrhlé: v tom nejlepším slova smyslu,“ říká o téhle urban fantasy spisovatelka Lauren Beukes. A my souhlasíme, tahle kniha byla totiž redakční láska na první písmenko.

Mikro ukázka:

„Charlie, Delta, Devítka, souhlas,“ zavrčí Rafe do svojí vysílačky. Za deset minut musím vyrazit do školy. Rodiče mě nutí chodit pěšky, i když prší. A teď prší. Vysílačka syčí, praská a mlaská jako soundtrack k hororu o démonem posedlém počítači, co považuje lidstvo za nižší formu inteligence, kterou je nutno eliminovat.
Ležím v obýváku na huňatém, tmavě oranžovém koberci, který je tak starý, že už byl retro dvakrát. Rafe, můj o dva roky starší bratr, má vysílačku strategicky umístěnou na malém kulatém skleněném stolku vedle televize. Strategicky, protože Rafe je Mistr Sun v lezení na nervy a vysílačka na skle rachtá a vyluzuje dokonalou frekvenci smrti mozku. Odhrnu si dlouhou ofi nu z brýlí a zabodnu se mu pohledem zezadu do lebky.
 
„Ztlum to,“ povídám. Otočí svou rozcuchanou zrzavou palici a zírá na mě vševědoucím okem. Cítím, jak se ve mně vzdouvá vztek jako temná vlna.
Vševědoucí oko je zbraň, která se v naší rodině předává z generace na generaci. Děda z otcovy strany ho má. 
 
Myslím, že právě to nejspíš dohnalo babičku k alkoholismu a závislosti na sexu, než se napravila, rozvedla se s dědou a dala se k rasistické komuně v Severním Kapsku. 
Kvůli tomu a taky proto, že si děda myslí, že po něm jdou obří vrány, které dokážou měnit podobu. 
 
 

Metro 2035

Dmitry Glukhovsky

Knižní klub nám zaklepe na dveře s dalším Metrem. Na něj můžeme být natěšení hned z několika důvodů. Tak za prvé, Dmitry Glukhovsky se na naší knižní scéně už docela zabydlel a je jasným důkazem toho, že z Ruska občas může přijít i něco dobrého... No a ten druhý: Metro 2035 by mělo navazovat spíš na první knihu, než na druhou a tím pádem bysme se měli vrátit zpět k Arťomovi a rychlejšímu tempu vyprávění. Arťom je přeci jen víc "lopata" než přemýšlivý Homér z metra 2034. Vydavatel - viz. níže, navíc slibuje dystopickou linku. Co chtít víc. 
 
Datum vydání: 1.4.2016 
Cena: 399 Kč
 
Metro 2035 završuje příběh Arťoma z první knihy kultovní trilogie. Na tuto knihu miliony čtenářů čekaly řadu let a zahraniční nakladatelé zakoupili práva na překlad dávno předtím, než byl román dokončen.
Třetí světová válka smazala lidstvo z tváře Země. Planeta osiřela. Velkoměsta byla obrácena v prach a popel. Železnice rezivějí. Družice se osaměle potácejí na oběžné dráze. Rozhlas na všech vysílacích frekvencích mlčí.
 
Přežili jen ti, kteří poté, co se rozezněly poplašné sirény, stačili doběhnout ke vchodům do moskevského metra. Tady, v hloubce několika desítek metrů, na stanicích a v tunelech, se lidé snaží přečkat konec světa. Vytvořili si zde svůj mikrokosmos místo původního makrokosmu. Ze všech sil se upínají k životu a odmítají se vzdát. Sní o tom, že se vrátí na povrch – jednou, až pomine radioaktivní záření způsobené svrženými jadernými bombami. A nevzdávají se naděje, že najdou další přeživší…
 

Co na to vydavatel:

Knižní klub práva na Metro 2035 zakoupil prakticky hned ve chvíli, kdy byly k dispozici. Úspěch knih Metro 2033 a Metro 2034 totiž zcela předčil naše očekávání. Zvlášť v žánru sci-fi, který obvykle žebříčkům bestsellerů nevévodí (s čestnou výjimkou například Marťana). Věděli jsme tedy, že český čtenář podlehl čtivému stylu Dmitryho Glukhovského a skvělé hutné atmosféře. Zajímavé je, že každá kniha z trilogie Metro je trochu jiná. Zatímco první knihu mnozí kritici odmítali s tím, že jde o béčkový román se zombíky a kdovíčím, v druhém dílu je těchto fantastických prvků méně a ve třetím díle se autor odvážně pouští do dystopického románu ve stylu 1984 nebo V jako Vendeta. Největším nepřítelem zde není zlo v podobě zombies, nýbrž samotní lidé. Autor své dílo využívá i k nenápadné kritice současné ruské politiky.

Metro 2035 je podle dřívějších autorových vyjádření závěr trilogie, v současnosti nám není známo, že by Dmitry Glukhovsky připravoval další knihu ze světa moskevského metra. Loni v létě jsme však vydali jeho knihu Budoucnost, která sklidila velice kladné ohlasy a jsme s ní moc spokojeni, dělá nám radost. Jaké jsou další autorovy plány? Na čem pracuje? A se kterou ze svých knih je nejvíc spokojen? Zeptat se ho budete moci sami, neboť v květnu přiletí na pražský veletrh Svět knihy. Naplánovaná je debata s autorem a samozřejmě autogramiáda.

Sirotčinec slečny Peregrinové: Knihovna duší

Ransom Riggs

Jota nám přináší třetí díl Sirotčince slečny Peregrinové. Pro mě je to dobrá i špatná zpráva zároveň. Stačí se podívat na anotaci a pak si odpovědět na otázku, jestli to ještě číst. Je možné, že to naváže na to dobré z dvojky, tedy druhou polovinu, akci a zajímavé nápady - pak budu mít rád celou trilogii, dám si ji na čelní místo poličky a bude mi celkem jedno, že první polovina Podivného města byla divná a nudná. Nebo, a tady hlodá červík, prostě Riggs bude těžit z nápadu, který už ve dvojce více méně nefungoval - tedy, víc fotek, víc Adidas. Rozhřešení nás, přátelé, čeká až v polovině dubna. Každopádně zahraniční reakce mi vlévají do žil naději. A že jich není málo. 
 
Datum vydání: 13.4.2016.
Cena: 388 Kč
 
Dětem ze sirotčince slečny Peregrinové se krátí čas. Nebezpečný šílenec zůstává na svobodě a jejich milovaná slečna Peregrinová je stále v nebezpečí. Na nebezpečnou záchrannou misi jsou nuceni se vydat Jakob Portman a Emma Bloom. Budou cestovat válkou zničenou krajinou, potkají nové spojence a budou čelit nebezpečím větším než doposud. Vrátí se Jakob zpět mezi své přátele jako hrdina?
Dobrodružná kniha je nabitá akcí a kromě toho obsahuje 50 nových fotografií.

Sága 2

Brian K. Vaughan

BB/art nám naservíruje druhou Ságu. Pro ty, kteří mají vystavenou první knihu na oltáři pro komiksová božstva, jasný vzkaz vyrazit pro další nálož relikví vznikající Saga církve. Pro nás ostatní mírné upozornění, že série se nejlépe kupují od prvních dílů a pak za pár let bychom mohli být šeredně zklamaní, že je nemají. Ne každý tiskne až na Crew i když zrovna u BB/artu bych se toho nebál. Každopádně pokud ještě váháte, mám pro vás i pár ukázkových stran a také komentář vydavatele. 
 
Datum vydání: 13.4.2016.
Cena: 399 Kč
 
Maličká Hazel už za těch pár týdnů života prožila kdeco: unikla nájemným zabijákům, několika větším i menším armádám, nočním přízrakům i aristokratickým robotům s televizorem místo hlavy, ale teď ji čeká to nejpodivnější setkání vůbec… setkání s dědečkem a s babičkou!
Je to fantasy? Je to SF? Kdo vlastně ví… a koho to vlastně zajímá! 
Je to Sága, jedna z nejlepších původních komiksových sérií nového tisíciletí.
Spolu s davy fanoušků po celém světě sledujte osudy Marka a Alany, milenců a čerstvých rodičů, kteří přestali být vojáky v dlouhé válce, jež zachvátila skoro celý vesmír, a stali se dezertéry, které nemilosrdně pronásledují obě strany konfliktu. Protože pro mocipány by nebylo moc příjemné, kdyby se svět dozvěděl, že zástupci dvou nesmiřitelných ras se mohou nejen milovat, ale také plodit potomky…
 

Co na to vydavatel:

O vydávání komiksové série ze stáje vydavatelství Image Comics jsme již uvažovali dlouho, za prvé jsou nám blízcí jejich tvůrci (dříve spíše kreslíři, poslední roky ale především scénáristé) a za druhé jsou více přístupní, co se týká domluvy a vyřízení práv (s čímž nám u Ságy pomáhalo vydavatelství CREW). Například nevyžadovali, na rozdíl od komiksových gigantů jako jsou Marvel či DC Comics, abychom společně se Ságou nakoupili dalších dvacet titulů, což pro nás bylo hodně důležité vzhledem k tomu, že Sága je zároveň tak trochu průzkum, zda je český komiksový trh připravený na podobné série, které se vymykají jak super hrdinskému žánru, tak realističtějším dramatům. Sága totiž není sérií, která by nesla nějaké důležité poselství, není ani sérií, která by se zabývala vážnými tématy nebo přemýšlela o smyslu života a nejedná se ani o nikdy nekončící akci…

Sága je především o zábavě, představivosti, fantazii a kreativitě autorů (a tím teď myslíme jak scénáristu Briana K. Vaughana, tak kreslířku Fionu Staplesovou), kteří se bravurně doplňují a téměř na každé stránce neuvěřitelně nápaditým a hlavně originálním způsobem vykreslují ze začátku vcelku klasický příběh dobra versus zla kombinovaný se zápletkou dvou znepřátelených stran nepřejících mladé lásce alá Romeo a Julie a to celé zasazené do prostředí, které kombinuje sci-fi space operu a techniku s magií a mýtickými prvky. To vše s příměsí decentní dávky erotiky. Pro zajímavost, Sága je poslední roky v USA stále více napadána za nepřístojné zobrazování sexuálních scén. Někteří Američané zdá se nemají příliš v lásce mimozemské intergalaktické pohlavní styky mezi různými tvory a jejich částmi :)

Pro výběr přímo Ságy hrál pak především fakt, že se pravidelně více let po sobě pohybovala (a stále pohybuje) na předních příčkách nejoblíbenějších komiksů v USA (dle magazínů Wizard, Time, Publishers Weekly, Comic Book Resources, Newsarama…), dostala (a stále dostává) několik komiksových cen (Eisner Awards, Hugo Award, Harvey Awards…) a tím finálním podnětem k vydání byl pak obrovský ohlas a několik žádostí i od českých a slovenských fanoušků, což vlastně rozhodlo.

Zda to byl výběr správný ukáže až čas, zatím se Sáze v českých luzích a hájích relativně daří, druhý díl je již v přípravě do tiskárny a na dalším se již také začíná pracovat. Důležité je, že pokud by se u nás Sága vyzdvihla mezi bestsellery, mohla by tím otevřít bránu i dalším zajímavým sériím nejen z vydavatelství Image, ale i z dalších menších vydavatelství. Již máme v hledáčku např. vydavatelství Avatar.

A třeba se časem dočkáme i deluxe edic Ságy, tedy speciálních vydání ve větším rozměru a s více čísel v jedné knize, které mají i rozdílné obálky oproti klasickým knihám, mapující postupný růst hlavní postavy celé série, dívky Hazel.

A je trochu škoda, že se Brian Vaughan zatím dost vehementně brání veškerým nabídkám o zpracování Ságy do filmu či seriálu.

Závěr celé série je zatím v nedohlednu, i když Brian již prý má v hlavě zakončení načrtnuté a původně se dokonce chystal sérii uzavřít po pátém až šestém sešitovém čísle, pokud by první díly série nebyly úspěšné. A jak jinak, než originální smrtí všech hrdinů. Díky obrovské popularitě se ale nyní můžeme těšit z dalších čísel i do budoucna a to i v češtině.

Pax - Sluhové zla

Ingele Korsellová a Asa Larssonová

Host chystá pátý díl série Pax, která se nejen že čte jedním dechem, ale jejíž čtyřka skončila tak drsným "pokračování příště", jak jen to v dětské knížce jde. Krom toho Ingele Korsellová a Asa Larssonová ukázaly, že umí a není důvod si nemyslet, že to u Sluhů zla bude jinak. A mimochodem v originále se kniha jmenuje Ghoul a ilustrace k němu vypadají opět světově - pokud vám nevadí menší spoiler, můžete si několik z nich prolistovat níže. 
 
Datum vydání: 1. 4. 2016
Cena: 249 Kč
 
Je prosinec, obyvatelé Mariefredu se uprostřed předvánočního shonu chystají na oslavu svátku sv. Lucie. Jen málokdo však tuší, jak děsivá Lucie tentokrát město čeká. Jedna nevinná dětská hra přivolá nebezpečné návštěvníky. Otevře se brána do jiného světa a v Mariefredu začnou řádit tři duchové. Alrik s Viggem bojují s časem. Musí bytosti přemoct — dřív než lidi vyděsí k smrti!
PAX je unikátní epos žánru městské fantasy pro děti od deseti let, plný napětí, magie a akce. Odehrává se v současném Švédsku a je považován za moderní severskou klasiku.
 

Co na to vydavatel:

Od jedné z autorek Asy Larssonové jsme už vydali 5 detektivek, takže nám jako jejímu českému vydavateli přišla přímá nabídka na sérii PAX, která nás okamžitě zaujala a rozhodli jsme se ji vydat. Zatím vyšlo 5 knih z celkových 10 dílů, autorky trochu rozvolnily psaní, což způsobil obrovský čtenářský zájem, ve Švédsku (a zvlášť přímo ve městě Mariefred, kde autorky žijí a kde se odehrává děj knih) pořádají spoustu akcí, kde se autorky objevují, když se podíváte třeba jen na Facebook nebo Instagram PAX series, najdete tam spoustu fotek. 
 
Co je zajímavé, kromě toho, že série vychází ze čtenářsky vděčné severské mytologie, je to, že je psána s cílem přilákat ke čtení "nečtenáře" (což se evidentně daří), ukázat dětem, že čtení je zábava, že to nemusí být jen povinnost do školy. Hodně tomu určitě pomáhají i komiksové kresby Henrika Jonssona, které text výborně doplňují. Navíc je celá série poměrně dost strašidelná, což samozřejmě děti taky baví :-)
 
 
[ Původně jsem chtěl vybrat z materiálu od vydavatele to nejzajímavější, ale je tak pěkně zpracovaný a zároveň stručný, že jsem se rozhodl vám ho dát k dispozici celý. ]

Ódinovo dítě - Havraní kruhy 1

Siri Pettersenová

Jestli nejste alergičtí na severskou mytologi a máte ve čtenářském srdci místo pro další trilogii, tohle by mohla být série, která vám ho pomůže zaplnit. Zahraniční reakce jsou velice kladné a přiměřeně početné :) Vydává Host. 
 
Datum vydání: 28.4. 2016
Cena: 349 Kč
 
Představ si, že ti chybí něco, co všichni ostatní mají. Něco, co dokazuje, že patříš do jejich světa. Něco tak důležitého, že bez toho jsi nikdo. Nákaza. Pouhý mýtus.
Hirka se v den svých patnáctých narozenin dozvídá, že je Ódinovo dítě – bezocasá zrůda z jiného světa. Opovrhovaná, obávaná a pronásledovaná. Člověk.
Někdo si však nepřeje, aby její tajemství vyplulo na povrch, a hodlá to zajistit všemi prostředky. Zmatená Hirka musí uprchnout, protože jí jde o život. Existují však nebezpečnější stvoření než Ódinovy děti a Hirka není jediná, kdo prošel bránou mezi světy…
Úspěšná norská trilogie Havraní kruhy se inspiruje severskou mytologií, ale přitom vytváří vlastní svébytný svět, kde být člověkem znamená ocitnout se ve zcela nezvyklé roli vyvržence. Hlavní hrdinka není „vyvolená“, dokonce nemá žádné zvláštní schopnosti. To, co ji odlišuje od ostatních, je děsivý fakt, že postrádá něco, co všichni ostatní mají.
 
V první řadě chci říct, že to, čeho norská debutantka Siri Pettersenová dosáhla v prvním díle trilogie Havraní kruhy, je budoucí klasika. Zřídka bývám tak ohromen, jako jsem byl jejím vyprávěcím drivem, konstrukčními schopnostmi a vizuálními kvalitami. […] Ódinovo dítě je od začátku do konce vzrušující dobrodružství, ale také příběh o touze po společenské spravedlnosti, o původu a identitě, nerovnoprávnosti a mocenských vztazích.
 
Dagens Nyheter

Co na to vydavatel:

Je to asi dva roky zpátky, co mi kolegyně z akvizice poslala pár tipů na nové norské knihy. Ódinovo dítě mě hned zaujalo, začala jsem řešit možné vydání knihy. Nakonec jsme se ale po pár debatách rozhodli, že to nevydáme, a dál jsme se knihou nezabývali. Ale po pár měsících se nám nezávisle na sobě ozvaly dvě překladatelky, že narazily na zajímavou knihu, kterou by nám doporučily k vydání. To už jsme se Ódinovým dítětem začali zabývat víc, nechali jsme si napsat posudek a udělat ukázkový překlad, a šli jsme do toho!"

Co se týče obálky knihy - dost jsme váhali, jestli použít originální verzi obálky, vymýšleli jsme vlastní obálky, dost se o tom u nás diskutovalo, ale nakonec jsme se rozhodli použít norskou variantu - jejíž autorkou je mimochodem sama Siri Pettersenová, která je grafička a sama se za původní obállku přimlouvala. 

Siri Pettersenová napsala: 

"Jsem profesí grafička a opravdu, opravdu doufám, že se rozhodnete použít moje původní obálky. Zatím je všichni ostatní nakladatelé vzali a jsou velice oblíbené. Obálky na sebe strhly hodně pozornosti a mluví se o nich, takže odmítám navrhovat nové. Obálky dokonce vyhrály cenu o nejlepší obálku na blogu národní knihovny. Jsou prostě jiné a jsou ikonické a já věřím, že částečně stojí za úspěchem celé série. Chápu, že každá země je jiná, ale stejně, pořád doufám a držím pěsti, aby se ocas proslavil po celém světě :-)"

Trumfová esa - Divoké karty II.

George R.R. Martin

Argo přináší další část antologie, jejíž editor má na obálce 4x větší jméno než je samotný název knihy. Klidně by tam mohlo být napsáno vepřové ocásky a na výsledku by to nic nezměnilo. Tuhle záležitost má totiž pod patronátem George R.R. Martin a to je "zlatej důl", ale na druhou stranu také záruka kvality a v kombinaci s tématem výjimečných mutantů ve světě osmdesátých let... 
 
Datum vydání: 30.4.2016.
 
Mimozemská nákaza udeřila krátce po skončení druhé světové války. Devadesát procent nakažených zemřelo. U některých přeživších se však vyvinuly mimořádné schopnosti, jiní skončili těžce postižení. Někteří z nakažených se rozhodli využít nové schopnosti k prospěchu lidstva, ostatní zvolili jinou cestu. Trumfová esa se odehrávají v osmdesátých letech, ale jde o dobu zároveň podobnou i nepodobnou naší realitě. Mimozemská bytost zvaná Roj se po staletích vesmírného putování blíží k Zemi. Některá z es, která virus obdařil nadpřirozenými schopnostmi, mezitím potají intrikují ve snaze ovládnout lidstvo. Střet soupeřících frakcí je na spadnutí... a jeho důsledky by mohly být katastrofální.

Konstantynův efekt

Karolina Francová

Brokilon chystá další českou "hard" scifi záležitost a to v edici Evropská space opera. Nesmrtelní byli vždy tvrdým oříškem a mě opravdu zajímá, jak si s nimi poradi Karolina Francová v Konstantynově efektu a to ještě v kombinaci s válčením, intrikami a plánováním v celovesmírném měřítku. Jedno vím jistě, pokud se to povedlo, bude to lahoda. 
 
Datum vydání: 31.5.2016.
Cena: 298 Kč
 
Arvelské nevědomí: období dvaceti let následující po přenosu stárnoucího člověka do novorozence, v němž si přenesená osoba nevybavuje své předchozí životy. Zajišťuje řádný vývoj mozku nového těla a zároveň chrání dospělou osobnost před psychickou zátěží spojenou se životem ve schránce dítěte. Umožňuje přenesenému jedinci získat náhled na svět nezatížený předešlou zkušeností a ulehčuje tak přijetí nové doby a společenských a technologických změn.
Konstantyn Lance arvelské nevědomí prožívá již po padesáté páté a není pro něj o nic lehčí než poprvé. Spolu s tisíciletou zkušeností a vzpomínkami v něm procitá uvědomění, že v jeho rukou leží osud dvou civilizací, které spolu bojují o tenčící se zdroje – Arvelu a Teritorií.
Královna Reina Arvelská pochybuje, do jaké míry je Konstantyn ještě člověkem a zda bude ochotný zachránit lidstvo, a proto chystá past. V Teritoriích zatím přebírá moc diktátor Illya Larsson. Jeho kroky mohou snadno rozbít pečlivě připravený plán.
 

Gunsmith Cats 3

Keniči Sonoda

Gunsmith Cats nejsou žádným překvapením, Crew udržuje ediční plán precizně plný v podstatě pořád, takže se na něco můžete těšit prakticky až do smrti, a to minimálně jednou měsíčně. Na druhou stranu tahle záležitost mě prostě baví a snil jsem o jejím vydání hodně dlouho, než abych si ji mohl nechat ujít. Tyhle Starsky & Hutch v sukních neskutečně válí a nic z obou předchozích dílů mě nemůže přesvědčit o tom, že by tomu ve třetím mělo být jinak. 
 
Datum vydání: květen 2016
 
A je to zase tady. Klíčky do zapalování a nohu na plyn! Přichází další omnibus akční manga série plné zběsilých honiček a ještě zběsilejších přestřelek. Tentokrát přichází to, na co všichni čekali. Souboj s nejlepším jezdcem světa, známým pod jménem „Bean Bandit“. Stačí na něj schopnosti Rally Vincent?
 

Co na to vydavatel:

O téhle sérii můžeme říct jen to, že je součástí naší neoficiální edice “dědci sobě”. Kdy si prostě vydáváme věci, na kterých jsme začínali s mangou my, které nás uchvátili v našem komiksovém mládí. Obvykle jsou to tituly, které patří mezi legendy žánru... a které přinesli na západní komiksový trh nečekané emoce a dynamické rozfázování akce. A rozhodně do té edice patři dílo Keniči Sonody Gunsmith Cats. Je z něj cítit, jak ho fascinují auta a zbraně, jak si vyhrává s vykreslováním detailů a jak v komiksu rozehrává scény, které nebylo tehdy možné vidět ani v komiksu a už vůbec ne na filmovém plátně.
I když je to klasická manga, tak se celá odehrává v Chicagu a je hodně inspirovaná americkými filmy ve stylu Francouzské spojky. A pro nás je zajímavé o to, že nejoblíbenější zbraní hlavní hrdinky je česká ČZ 75.

Temnými cestami

Gregorz Rosiński, Van Hamme

Mistrovská díla evropského komiksu zatím nikdy nepřinesla nic, co by nestálo za to a v případě Pomsty hraběte Skarbeka a Westernu tomu určitě nebude jinak. I proto bychom měli mít peněženku zavěšenou proklatě nízko u pasu... půjde totiž o střední nálož čtiva, cca 200 stran vymazleného Rosinskiho. A to už vůbec nezmiňuji, že nás v květnu čeká ještě další bomba: první Temná věž.
 
Datum vydání: květen 2016
 
Grzegorz Rosiński je známý především jako tvůrce Thorgala – ale kromě této série má na svědomí i několik „vážnějších“ komiksů, ve kterých mohl naplno popustit uzdu svému talentu. V dalším svazku z řady Mistrovská díla evropského komiksu najdete Pomstu hraběte Skarbeka, která vychází z romantických příběhů ve stylu hraběte Monte Christa, ozvláštněných světem pirátů a malířů... a pak komiks, nazvaný prostě Western. V obojím Rosinski tvoří svou dokonalou malbou ikonicky romantické světy, aby pak provedl jejich nelítostnou destrukci. I díky tomu jsou tyto díla nejen to nejlepší z Rosińského tvorby, ale i to nejlepší z evropského komiksu.

Co na to vydavatel: 

Rosiński je u nás známý jako autor Thorgala, ale kromě toho stvořil i několik samostatných a velkých komiksových děl. A nás napadlo dát dva jeho největší příběhy dohromady a stvořit něco, co jsme si pracovně nazvali “neromantické romantické světy Grzegorze Rosińského”... a později, už nepracovně, Temnými cestami. Shánění bylo o to náročnější, že jak Pomsta hraběte Skarbeka, tak Western patří oba pod jiné vydavatele. Ale tahle kombinace za trochu práce stála. I přes jiné vydavatele a jinou epochu, ve které se odehrávají se nám k sobě velmi hodili. Jednak v nich Rosiński daleko víc předvádí svůj malířský talent, přechází tu od kresby k malbě – a jednak využívá romantické kulisy a příběhy k nečekaným chladným zvratům. Ať už je to story alá hrabě Monte Christo, nebo western. Samozřejmě, tohle je zásluhou scenáristů, jak Jeana Van Hammea, tak Yvese Santeho... ale jelikož se dá tenhle motiv najít ve většině Rosińského samostatných prací, včetně fantasy Šinkla, tak se dá celkem předpokládat, že vychází z jeho východoevropského, nedůvěřivě cynického pohledu na věc.

Abyste si dokázali představit o jakou krásu jde... 

Bruncvík a nagyery

Vlado Ríša

Kroniky karmínových kamenů obdrží další přírůstek do série. Na rozdíl od překladové produkce se nemůžeme orientovat podle úspěchu či neúspěchu v zahraničí, ale samotné jméno Vlado Ríša v kombinaci s tématem a anotací dávají tušit, že by mohlo jít o svižný, čtivý román z alternativní fantasy verze historie. Přeci jen kombinace českých šlechticů, čínské princezny a skřítků se nevidí každý den. 
 
Datum vydání: 23.5.2016
Cena: 290 Kč
 
Českými dějinami putují zlomky karmínového kamene. Nikdo si ale není jistý, jestli kdysi tvořily celek, zda přinášejí štěstí nebo smůlu, nikdo doposud neodhalil, kdo je vyslal na jejich bludnou pouť. Jen občas se vynořují z času a opět v něm mizí.
Přesto jejich návraty ani v dávné minulosti, ani v době, kterou právě žijeme, neunikly pozornosti kronikářů karmínového kamene, těchto podivných rybářů, pokoušejících se polapit jejich tajemství do sítě příběhů.
 
Toto je příběh Bruna Zweigsteho, prvního rytíře České země, přezývaného Bruncvík a jeho syna Otakara.
Kromě rytířského výcviku, kterým je „týral“ Bruncvíkův otec Stillfred, se jim dostalo té výsady, že je učil, a pomáhal jim královský alchymista a čaroděj Rolland z Arkenu, velmi vzdělaný a tolerantní člověk.
Oba rytíři prožili mnohá příkoří, ale také úspěchy a hlavně dobrodružství nejen v Praze, na Moravě, na Slovensku a na Rusi. Setkali se s loupeživými rytíři, čínskou princeznou, Nitranským bánem, ruskými bojary a mnoha příslušníky Starého národa, ať už to byli bahníci, skřítci, víly, nebo nagyery a balor.
 
Postavy tohoto příběhu nemají nic společného se skutečnými postavami českých dějin, snad jen tu a tam.
 
Kniha je doplněna statí Františky Vrbenské - Pátrání po Bruncvíkovi a malým slovníčkem středověkých nadávek.

Přidat komentář