V červnu narození...

Článek od: Monika Slíva - 31.07.2019

Rekapitulaci červnových narozenin opět stíháme vydat v následujícím měsíci jen s odřenýma ušima, ale nakonec, hlavně, že budete mít možnost si to přečíst a možná chytit i nějakou inspiraci. A o to jde především! V červnu se nám do výběru vešli jenom samí chlapi, tak aspoň skóre Češi versus zahraničí je přesně napůl…ehm, vlastně není… ale když my starší ročníky pořád ty Slováky bereme jako vlastní. Tak nic…

„Pořád čtu. Víš, jak musí žraloci neustále plavat, jinak umírají? Tak to jsem já. Když přestanu číst, zemřu. “
Patrick Rothfuss
*6.6.1973

Vzato kolem a kolem, není tenhle americký chlapík nic jiného než začínající spisovatel. Moc toho na kontě zatím nemá, přesto se mu podařilo prorazit způsobem, o kterém sní každý první spisovatel široko daleko. Trilogie Kronika Královraha, ze které jsou venku zatím dva díly, má bandu fanoušků i u nás. A nenechte se mýlit Hudbou ticha, protože to je „jen“ samostatný příběh z jeho univerza a na závěrečný díl trilogie se (ne)trpělivě čeká. Milovníci čarodějů a magie by příběh nadaného chlapce jménem Kvothe rozhodně neměli minout.

"Nechci zabíhat do patosu, ale psaní skutečně představuje hlubší smysl, opodstatnění toho, proč chodím na světě."
Pavel Renčín
*8.6.1977

Zato tenhle charismatický mužský žádné spisovatelské ucho už dávno není. A kdyby psal „americky“, možná by dneska (a nejen on, abych nekřivdila mnoha dalším českým autorům a autorkám) měl na poličce sbírku cizojazyčných vydání svých knih, tučné konto v bance a tak vůbec. V každém případě je to autor nevyzpytatelný a nikdy nevíte, co vám jeho příští kniha přinese. Umí napsat městskou fantasy i thriller, ale pořád jsou to příběhy ze stejné klávesnice, u kterých se můžete spolehnout na krásný jazyk a neotřelé nápady. Městské války (ve kterých se prohání postava mužská se jménem Slíva, se kterou nemám vůbec nic společného!), Vězněná, Klub vrahů… jen si něco přečtěte.

"Som neveselá kopa, ktorej sa občas podarí vtipný komentár."
Juraj Červenák
*16.6.1974

Věděli jste, že svého času psal pod pseudonymy Thorleif Larssen nebo George Callahan? Všechno to byly novely o Conanovi z přelomu tisíciletí, kdy česko-slovenské čtenářstvo prahlo po západní literatuře, domácí jména odmítalo z principu a k příhodně znějícímu pseudonymu se uchyloval nejeden autor či autorka fantastiky. Naštěstí se od těch dob hodně změnilo a značka Ďuro Červenák má velmi zvučnou ozvěnu. Černokněžník Rogan, Bivoj, Bohatýr, kapitán Báthory, Stein a Barbarič (díky za toho Steina s Roganem, jinak by si jeden skoro myslel, že je pan autor nějak fixován na písmeno B), to všechno jsou jména hlavních hrdinů, potažmo sérií Červenákových knih. V českém překladu vychází jeho knihy pod hlavičkou několika nakladatelství a nikdy se na ně nemusí čekat dlouho po vydání v originále. Též patří mezi autory, kteří se rádi potulují po conech a festivalech fantastiky, takže máte šanci se s ním osobně a neformálně potkat.

„Lidé si s oblibou vymýšlejí nestvůry a hrůzy. Sami si pak připadají méně odporní.“
Andrzej Sapkowski
*21.6.1948

Sapkowski nerovná se jen Zaklínač, ale tohle všichni jeho příznivci moc dobře vědí. My Česi ho tak nějak považujeme skoro za vlastního a popularita jeho knih je vysoká napříč takřka celou Evropou. V poslední dobře bývá na přetřesu víc než tvorba jeho kontroverzní chování týkající se počítačových her a připravovaného seriálu od Netflixu, od kterých se důrazně distancoval a pak zas ne a jak se v tom má chudák čtenář potom vyznat? Nejspíš by se nad to měl povznést a číst, protože důležitější než samotní spisovatelé jsou příběhy a ty Sapkowski umí psát zatraceně dobře. Pokud náhodou umíte polsky, můžete se dostat k jeho komentářům, fejetonům a recenzím v polských časopisech o fantastice.

„Člověk nepředává lidské dědictví tím, že se dá slyšet, ale tím, že se zachová při zdravém rozumu.“
George Orwell
*25.6.1903

Narodil se v Indii jako Eric Arthur Blair a inspiraci pro svůj pseudonym nalezl ve jméně místní říčky v Oxfordshiru, kam se s matkou přestěhoval ještě jako malý chlapec. Jestli něco neměl, tak to byl jednoduchý a přímočarý život a jeho vlastní příběh by sám vydal na román s mnoha dramatickými zvraty. Živil se i jako novinář a mnohé z jeho esejů se dají sehnat i v češtině. Běžná populace bude znát nejslavnější Orwellovy romány 1984 a Farma zvířat, z nichž zvlášť ten první je v současné době velmi často zmiňován prostřednictvím vtipů o faktu, že napsal román jako varování pro společnost a nikoli jako návod pro mocipány.

„Doba je mimo jiné definována i tím, co pokládá za zvrhlost.“
Ondřej Neff
*26.6.1945

Posledním fantastickým chlapem červnového narozeninového dýchánku je spisovatel, novinář a vydavatel internetových deníků s neuvěřitelně širokým záběrem činnosti. Dalo by se o něm (a jistě i s ním) hovořit a psát dlouho a pořád zajímavě. Sarden má k panu Neffovi velmi konkrétní vztah, protože kontrolní otázka při přihlašování na náš web, dotazující se křestní jméno spisovatele Neffa, není náhodná. Koneckonců ani naše jméno, že? („Modří“ vědí a ostatní si udělají domácí úkol, aby si zjistili, co je Sarden). Začínali jsme jako rubrika Nevidititelného psa – jednoho z Neffových internetových deníků a osamostatnili se až teprve nějaký rok potom, co nám rubrika začala být malá. Knih, nejen z oblasti fantastiky, kde je na obálce jeho jméno, si můžete přečíst opravdu hodně. Zmiňme například převyprávění verneovek do současnějšího jazyka, trilogii Tajemství pěti světadílů nebo vloni vydaný Rock mého života. Snad se neurazí, když napíšu, že je to skutečně renesanční a inspirativní člověk.

Komentáře

Minulý týden krátce po svých devadesátinách se odebral do věčných lovišť Richard Vyškovský, autor řad staveb, nejrůznější techniky a dalších modelů z ABC. Zůstává ale nedílnou částí minulosti mnoha generací čtenářů ABC....

Přidat komentář