Literární vyhlídky: duben - červen

Článek od: Redakce - 30.04.2018

Daniel Tučka: Pelyněk III

Anotace

Na hlavy odpůrců Nové republiky dopadá ostří mechanické sekery. V císařských laboratořích se rodí bojové stroje, metropoli brzy pohltí plameny vzdušné bitvy. Válka vrcholí a naděje na vymýcení pelyňku mizí. O záchranu světa se pokusí syn vůdce monarchistů i žena putující pouští. Pomůže vzkříšená elektřina nebo Měsíční bohyně? Zvítězí nevyzpytatelná magie pelyňku, nebo započne éra nových strojů?
Závěrečný díl steampunkového románu vás zavede do světa, kde se nestřídají roční období, kovy ztratily vodivost a minulost přináší více otázek než budoucnost.

Na hlavy odpůrců Nové republiky dopadá ostří mechanické sekery. V císařských laboratořích se rodí bojové stroje, metropoli brzy pohltí plameny vzdušné bitvy. Válka vrcholí a naděje na vymýcení pelyňku mizí. O záchranu světa se pokusí syn vůdce monarchistů i žena putující pouští. Pomůže vzkříšená elektřina nebo Měsíční bohyně? Zvítězí nevyzpytatelná magie pelyňku, nebo započne éra nových strojů?
Závěrečný díl steampunkového románu vás zavede do světa, kde se nestřídají roční období, kovy ztratily vodivost a minulost přináší více otázek než budoucnost.

A co o knize prozradil sám Daniel Tučka? 

Napsat román vyžaduje neutuchající zdroj inspirace, nejlépe ve formě kvalitního destilátu. Dá se tedy říci, že třetí díl byl zdaleka nejdražší. Zlomil jsem troje per se zlatou špičkou, prošoupal patery oxfordky na cestách do knihovny a přerazil devatero okovaných holí o zloděje nápadů…
Za tři roky jsem mohl napsat tucet knih podprůměrných, šest obstojných a tři výborné. Nebo jeden Pelyněk. Zatím nejdelší český steampunkový román chce čtenáře zavést do světa, který má své opodstatnění, a není jen zaměnitelnou kulisou příběhu. Nehodlá unavovat propracovanou historií a přece se pro ty, kdo mají takové věci v oblibě, vyskytne v závěru její stručné shrnutí, právě jako rodokmen hlavních postav. Má být především pseudoviktoriánskou zábavou a poctou dobrodružné literatuře s příchutí oceli, páry a hořké magie.
Třetí díl Pelyňku je rozhodně nejdynamičtější. Linie mladé šlechtičny Adelaide Gordonové (opět v nesnázích) a jejího muže Nicolase pokračují paralelně, tentokrát se střídají po kapitolách a nikoli po knihách. Nová republika není přátelská žádné z hlavních postav, a proto se děj brzy přenese na dvůr schwaabského císaře. Vedle mocnářské okázalosti věčného soupeře Archipelagu shlédneme podzemní dílny chrlící válečné stroje do eskalujícího konfliktu mezi oběma zeměmi. Budeme svědky exploze vynálezu zkázy i pouti nejmodernější schwaabské vzducholodi za nalezením Železného města, klíče ke ztracené elektřině, která pravděpodobně může rozhodnout válku.
Mezitím, na druhé straně průlivu, se Nový Kapitol propadá do pelyňkového opojení. Nově vzniklá sekta Artemisiánů touží převzít kontrolu nad státem. Lidé mají na dosah vskutku nadpřirozenou moc, stačí se podvolit bohům pelyňku.
Naštěstí ne všichni sdílí toto nadšení. Stále jsou tu monarchisté v čele s generálem Gordonem, jejich tajemný spojenec Černý Robert a nevyzpytatelný řád dominitů. A ovšem někdejší šáhův agent Felix Montez, který má všechny ambice stát se nejdůležitější zápornou postavou knihy.
Podíváme se i do vyprahlých plání Altiky, spatříme bohy bojovat, přesvědčovat, lhát i umírat. Dojde k řadě bitev a k finálnímu souboji na moři i ve vzduchu současně. A možná o jeho výsledku rozhodnou právě ti nejhorší hrdinové, jaké kdy Souostroví poznalo...

Vydaly Straky na vrbě 

Michael Bronec: Aréna: Tři kapitáni: Korzárská čtverylka 

Michael Bronec si touhle sérií plní svůj klukovský sen. A teď dostáváme další díl.

Anotace

Již podle názvu se soustředí hodně na korzáry.
Trojice „kapitánů“ se rozdělila. Arnošt Kodex zůstává na Zemi, aby řešil všední problémy vládce Republiky a přitom nenápadně podporovat své dva druhy, kteří letí za tajnými úkoly. Astrobiologa Filipa Fixe jsme na konci druhého dílu opustili v poměrně prekérní situaci, kdy se zdá, že loď Pegas kamsi zmizela. Poradí si opuštěná posádka na Třetí přestupní? S korzáry letí za pravým pokladem vyjednavač Petr Askorta. Dobrodružství se mu brzy zkomplikuje, na palubě lodi Srdce se jej pokusí kdosi zabít. Je evidentní, že tato snaha bude pokračovat, snad i eskalovat. Dožije se vůbec zdárně příletu Srdce na místo určení?
Příběh z časů, kdy byli ještě muži silní a ženy krásně (anebo: kdy už zas budou)…

Michael Bronec o knize

Na Třech kapitánech III. s podtitulem Korzárská čtverylka ještě končí práce.
Momentálně je má v redakční péči Martion D. Antonín; už vzhledem k tomu, že jedna z postav, kterou užíváme, je jeho.
Text prošel celou řadou čtení a doufám, že už je téměř hotov. Zatím je vysázen pro vázaný formát.
Až bude definitivně zpečetěno, že jest to verze poslední, překlopíme ho do formátu b6.
Vázanou knihu ilustruje Jan Pekárek, brožovanou Janina Strnadová. Viz vnitřní ilustrace.
Obálku má na starosti Tomáš Kučerovský a budu na ni zřejmě ještě nějaký čas čekat…

Vydají Straky na vrbě

Žoldnéři fantasie: Na stopě zločinu 

Můžete se těšit na následující texty 

Karel Doležal – To mám po dědovi!
Tereza Holubová – Jako květina rozzářená magií
Jan Hamouz – Cvrdlikáček
Meriwether Buchanan – Pozdravujte Rouz
Tomáš Laube – Lékařské tajemství
Linda Koutová – Ukradený princ
Laura Pokorná – Špatné přání
Michaela Merglová – Poslední z královrahů
Jarmila Kašparová – Zeskutečnění lorda Bríma
Eiiška Hřebenářová – Kukačka
Ida Nekovaříková – Záhada pěti hexagramů

Vydají Straky na vrbě

Bryan Talbot: Arkwright Integral

Na začátek letošního léta jsme si přichystali klasiku žánru a opravdovou lahůdku pro fajnšmekry. V jediné kolosální knize pod souhrnným názvem Arkwright Integral vyjdou dva steampunkové sci-fi komiksy z pera Bryana Talbota, a to Dobrodružství Luthera Arkwrighta a Srdce Impéria aneb Odkaz Luthera Arkwrighta.
Dobrodružství Luthera Arkwrighta bývá odborníky často označován za historicky první grafický román a důkaz toho, že komiksy, v minulosti často vnímané spíše jako „béčková“ zábava pro mládež a méně náročné čtenáře, mohou být zdrojem velmi komplexního a intelektuálně vyzrálého čtenářského zážitku.

Přeložila Dana Krejčová
Vázaná s parciálním lakem a reliéfní ražbou
608 černobílých a plnobarevných stran
U nakladatele v předprodeji od 3. 4. do 20. 5. 2018 za cenu 2200 Kč
Pravděpodobné vydání knihy konec června 2018

Vydá Comics Centrum

Cullen Bunn, Tyler Crook: Pochmurný kraj 1: Hejna běsů

Anotace

Vítejte v pochmurném kraji.
Ema vždycky věděla, že lesy kolem její rodné farmy jsou plné duchů a příšer a že Harrow County skrývá celá hejna běsů. Ale v předvečer svých osmnáctých narozenin se dozvídá, že ona sama má s těmito bytostmi – a s celým tímto zvláštním místem – společného více, než kdy tušila, a navíc způsobem, který by nikdy nečekala.

Přeložila Alexandra Sklíčková
Vázaná s matným přebalem
160 plnobarevných stran
Pravděpodobné vydání knihy duben 2018

Překladatelka Alexandra Niklíčková o komiksu:

Při pohledu na takřka „pohádkovou“ kresbu Tylera Crooka by člověk řekl, že ho čeká idylická kniha á la Heidi, děvčátko z amerického venkova, ale nic by nemohlo být dál od pravdy. A právě proto se nám komiks tak líbí a proto jsme rádi, že jsme dostali příležitost představit ho českým čtenářům – protože uprostřed každého kouzelného lesa je temné místo a za milým úsměvem (téměř) každého zdánlivě bezelstného venkovana se skrývá nejedno pochmurné tajemství…

Vydá Comics Centrum

Mike Mignola: Hellboy: Neuvěřitelné příběhy

Anotace

Poznejte Hellboyův svět pohledem slavných komiksových tvůrců. Hellboy bude na své pouti čelit obřím netopýrům, démonickým dětem a dalším stvůrám, jaké si jen dovedete představit. Kromě členů Ú.P.V.O. se tu setkáte s mytickým bojovníkem za spravedlnost Humrem Johnsonem, babou Jagou i Kostějem Nesmrtelným. Stačí jen nasednout na zrezivělou raketu a ponořit se do hlubin hellboyovského vesmíru.

Přeložil Jan Kantůrek
Vázaná s lesklým přebalem
264 plnobarevných stran
Pravděpodobné vydání knihy duben 2018

Vydá Comics Centrum 

Legendy o Myší hlídce 1

Na dálném myším západě v městečku Kůrová Kamenice se v hostinci V Červnové ulici scházejí myší poutníci, aby se spolu utkali ve vyprávění příběhů. Každý příběh musí obsahovat jednu pravdu, jednu lež a něco, co ještě nikdo nikdy neslyšel. Taková jsou pravidla. A právě tak vznikají legendy o Myší hlídce. Začtěte se do povídek známých tvůrců, jako jsou Jeremy Bastia, Alex Sheikman, Sean Rubin, Guy Davis a další, a zjistěte, jakým způsobem rozšiřují svět Myších teritorií Davida Petersena.

Přeložila Jan Kantůrek
Vázaná s matným přebalem a parciálním lakem
144 plnobarevných stran
Pravděpodobné vydání knihy květen 2018

Připravuje Comics Centrum

Tomb Raider Archivy S.3

Přeložila Alexandra Niklíčková
Vázaná knižní s potahem a parciálním lakem
424 plnobarevných stran
Pravděpodobné vydání knihy květen 2018

Překladatelka Alexandra Niklíčková o komiksu:

Archivy Tomb Raidera jsou především přehlídkou skvělé výtvarné práce od nejrůznějších autorů, kteří se na tvorbě jednotlivých sešitů podíleli. Příběhy zavedou čtenáře do nejrůznějších koutů světa a nabídnou celou škálu časem prověřených postupů a zvratů, nad nimiž zaplesají všichni milovníci klasického „braku“. Tomb Raider určitě nestojí na vrcholu sofistikovanosti žánru, ale je ukázkou mistrovství řemesla a výletem do zásadního období komiksové historie.

Připravuje Comics Centrum

Myší hlídka: Hra na hrdiny / RPG

Přeložila Alexandra Niklíčková
Vázaná s matným přebalem a parciálním lakem
320 plnobarevných stran
Pravděpodobné vydání knihy červen 2018

Překladatelka Alexandra Niklíčková o komiksu: 

Asi nejlepší na tomhle bohatě ilustrovaném „manuálu“ je, že není potřeba, abyste byli zkušenými hráči RPG ani informovanými znalci Petersenova komiksu Myší hlídka. Obojí sice představuje jistou výhodu a zjednodušení, ale kniha vás podrobně a s pomocí mnoha praktických příkladů a ukázek provede vším, co potřebuje vědět i naprostý začátečník, který komiks Myší hlídka nikdy neviděl. I když je tu samozřejmě riziko, že pak dostanete děsnou chuť si ho přečíst…:)

Připravuje Comics Centrum

Leigh Bardugo: Wonder Woman: Válkonoška 

Anotace

Jak začínala Wonder Woman nebo Catwoman? Jaké bylo mládí Supermana a Batmana? Již klasické komiksové ikony ožívají jako náctiletí hrdinové v knihách pro mládež, které napsali ti nejvýznamnější autoři současnosti. Začátek série o náctiletých superhrdinech, kterou napsali ti nejznámější autoři YA současnosti –  Sarah J. Maasová, Leigh Bardugo, Marie Lu, Matt de la Pena.

V budoucnu se z ní stane Wonder Woman, ale nyní je jen náctiletou Dianou a její boj teprve začíná…
Diana touží ostatním bojovnicím z Rajského ostrova ukázat, že je stejně silná jako ony. Ale když konečně nastane den závodů, poruší zákon. Zachrání smrtelnou dívku Aliu, za což jí hrozí vyhnání z ostrova. Avšak Alia není jen obyčejná holka a její záchranou Diana ohrozila celý svět.
Alia odjela studovat do zahraničí a nyní tráví čas se svými přáteli na lodi uprostřed moře. Neví, že je pronásledována. Když na její lodi vybuchne bomba, zachrání ji tajemná dívka s neskutečnou silou. Díky ní Alia zjistí, že je přímým potomkem trojské Heleny a v jejím osudu je psáno, že se kvůli ní strhne dlouhá a ničivá válka. Začíná velké dobrodružství obou dívek, při němž budou čelit armádě nepřátel – smrtelných i nadpřirozených, kteří chtějí ovládnout anebo zničit Aliu. Jestli ale chtějí zachránit oba světy, budou muset bojovat bok po boku a odvrátit to nejhorší.

Vydalo Coboo

Karin Tidbecková: Sobí hora 

Anotace

Pozoruhodná sbírka třinácti povídek tak zvláštních, že je velmi obtížné vypudit je z mysli. Zasahují do světa fantasy, magického realismu, science fiction i severských lidových pověstí s imaginárními bytostmi. Některé z těchto příběhů jsou značně znepokojivé, ale zároveň humorné a neuvěřitelně zvláštní. Výrazný autorský rukopis Karin Tidbeckové má schopnost vyvolat v nás intenzivní pocit odcizení vůči světu, o němž jsme se domnívali, že ho známe, a nasměrovat k trhlině v něm, z níž se může vynořovat leccos nepředstavitelného.
Sbírka Jagannath obsahuje texty přeložené ze švédštiny a publikované původně v knize Kdo je Arvid Pekon?, i nové povídky – napsané buď přímo v angličtině, nebo samotnou autorkou přeložené ze švédštiny. Některé z nich již samostatně vyšly v letech 2010 až 2012 v různých amerických publikacích.

Ocenění:

  • vítěz ceny Crawford Award 2013
  • vítěz ceny The Science Fiction and Fantasy Translation Award, 2013
  • užší nominace World Fantasy Award, 2013
  • listina cti (honor list) Tiptree Award, 2012

„Nevzpomínám si, kdy jsem naposledy četla sbírku povídek, která by mě ohromila tak, jako Jagannath; po jejím dočtení bych jen stěží hledala slova, kterými bych vystihla, jak jsou ty příběhy zvláštní a krásné a jak neodbytně se člověku vryjí do mysli.“
— Elizabeth Handová (z úvodu ke sbírce povídek Jagannath)
 

„Střízlivá i barvitá, vyrovnaná a velmi zvláštní – Karin Tidbecková je se svými nepředstavitelnými harmoniemi ne¬postradatelným autorským hlasem.“
— China Mieville

Vydala Kniha Zlín

Julie Nováková: Světy za obzorem 

Anotace

Za obzorem se skrývají nové a tajemné světy, kam lidská noha ještě nevkročila: Věčně zmrzlé trpasličí planety ukrývající dávné vraky. Bludiště zvířecích myslí a emocí. Virtuální reality. Vjemy překypující krajina lidského čichu ve světě pokročilých technologií. Kolonie na nebezpečných dalekých planetách. Světy, kam se dostaneme, když se zeptáme "co kdyby"...

Na cestu od budoucí Země přes Sluneční soustavu až do dalekých koutů galaxie vás vezme spisovatelka Julie Nováková v povídkách, z nichž řada zde vychází česky nebo světově poprvé.
Každý příběh doplňuje i zábavný komentář autorky odhalující, jak povídka vznikla - a protože jsme v říši science fiction, občas i s vědeckými referencemi!

Co autorka prozradila o knize

Vždycky jsem se ráda ptala "co kdyby". To mě přivedlo k vědě i science fiction. Moje nejnovější kniha Světy za obzorem obsahuje sedmnáct povídek, které se odehrávají na nejrůznějších místech i v různých dobách, ale přinejmenším jedno mají společné - právě onu fascinaci otázkou co kdyby. Co kdybychom zapojili čich do virtuální reality? Co kdybychom se mohli pomocí pokročilé techniky napojit na emoce a myšlení zvířat? Co kdyby lidští kolonisté uvízli na naprosto nečekaným způsobem nehostinné planetě? Co kdybychom se nemohli spolehnout na vlastní smysly?

Co kdybychom tu měli šestisetstránkovou sbírku čistokrevných sci-fi povídek, o kterých i nakladatel s úžasem a jistou úctou prohlásil, že jsou "naprosto šílené"? Na tuhle otázku už odpověď mám: Světy za obzorem jsou na světě.

Závěrem Literárních vyhlídek si neodpustíme žánrový krok stranou.

Michael Connelly: Dva druhy pravdy

Anotace


Harry Bosch chtěl před třemi lety odejít od policie jednou provždy, ale teď se rozhodl své rozhodnutí mírně přehodnotit. Pracuje jako dobrovolník pro policejní oddělení San Fernando, kde přezkoumává staré nevyřešené případy. Od stohů zaprášených dokumentů ho vytáhne až vražda místního lékárníka. Společně se třemi kolegy ze stanice následně Bosch rozplétá nitky obrovského byznysu, ve kterém stovky receptů na léky končí v rukách drogových bossů a následně u překupníků na ulici.
Ve stejném čase se policie v Los Angeles rozhodne znovu prošetřit případ vraha, kterého před třiceti lety poslal Bosch za mříže. Uvězněný muž prohlašuje, že na něho tenkrát Bosch ušil boudu a že má k doložení této skutečnosti důkazy. Takovéto tvrzení je černou skvrnou na pověsti každého policajta, i když bývalého, a tak se Harry rázně pouští do boje za očištění svého jména. Z LAPD však neodešel
v dobrém, takže pomoc od bývalých kolegů může stěží čekat. Bude se muset postarat sám, jako už tolikrát předtím.
Tyto dva zdánlivě nesouvisející případy se velmi rychlé propletou jako klubka ostnatého drátu. A Bosch dochází k poznání, že existují dva druhy pravdy: jedna člověka osvobozuje, zatímco druhá ho uvězňuje v temnotě.

Překladatel Jan Netolička o knize

Mohou existovat dva druhy pravdy?
Druhů pravdy může samozřejmě existovat spousta. Svou pravdu přece může mít každý z nás. Každý vidíme svět ze svého pohledu a všichni jsme přesvědčeni o tom, že naše pravda je ta správná. Jsme ochotni se za ni bít a hádat, nenávidět ty, kdo se nám ji snaží brát. Co když ale někdo bere pravdu detektivovi, který si zakládá na tom, že pravda, kterou hledá, není jen jeho subjektivní, nýbrž ta opravdová, spravedlivá a univerzálně platná? Začne o sobě pochybovat, nebo se naopak pro svou pravdu bít o to zarputileji? Bude věřit více důkazům nebo sobě? Celý život věřil důkazům. Je přece Harry Bosch, a právě kvůli této vlastnosti ho všichni čtenáři milují a kolegové uznávají…
Ne, Michael Connelly nezměnil žánr a jeho Dva druhy pravdy nejsou filozofickým traktátem. Jsou tím detektivním příběhem, který od něj věrní čtenáři čekají. Se dvěma zdánlivě nesouvisejícími případy, které nakonec přeci jen něco spojí. Oproti Odvrácené straně konce překvapivě trochu přibylo akce a dočkáme se třeba i honičky v nočním táboře. Přibyla však ještě jedna věc – pochybnosti. Pochybnosti o sobě, ale také o druhých. Harryho čest je zpochybněna a on se dost možná snaží vykompenzovat to tím, že se sám pustí do akce, jakou zažije poprvé až na stará kolena. Pro něj tolik typickou mravenčí práci částečně převezmou kolegové, takže Connellyho čtenář nebude ochuzen ani o tuto typickou složku jeho knih. Když jsem psal o Odvrácené straně pravdy, vyzdvihoval jsem skutečnost, že to není kniha, kde by se to podstatné odehrávalo na střeše jedoucího vlaku, ale kniha, která popisuje pečlivou detektivní práci, která překvapivě není o nic nudnější. Ve Dvou druzích pravdy se té střeše vlaku přiblížíme, ale Connelly jako by chtěl utišit své špatné svědomí z toho, že dal až příliš velký prostor akci, a vynahrazuje ji poměrně hlubokou reflexí. Ta ale není nudná o nic víc než zmíněná pečlivá detektivní práce, protože je prostě součástí Harryho Bosche, součástí postavy, která je ve svých pochybách snad ještě živější než kdy dřív.

Vydá Domino

Martin Goffa: Vykoupení

Anotace

Detektiv Miko Syrový si odjíždí odpočinout od ruchu velkoměsta do rodné vsi, kde plánuje strávit několik poklidných dnů se svou malou dcerou. Hned po příjezdu je však konfrontován s podezřelým úmrtím, které místní policisté až příliš rychle uzavřou jako obyčejnou nehodu.
Miko začíná klást nepříjemné otázky, fasáda vesnické idyly se drolí a na povrch vyplouvají svědectví, která do případu vnášejí stále víc pochyb a otazníků. Když se nakonec kulisy zřítí úplně, Miko až příliš pozdě pochopí, že tentokrát jde o život i jemu samotnému...

Co prozradil o knize Martin Goffa

Vykoupení je kniha o fasádách, které překrývají nejen tváře jednotlivých lidí, ale také jejich životy. Je o nabílených vesnických zdech, za nimiž člověk při bližším zkoumámí pokaždé najde něco, co je s tou jednoduchou krásou v rozporu.
Oproti Štvanici, příběhu, který se převážně odehrával v kulisách Jižní Ameriky, jde ve Vykoupení o poněkud jednodušší příběh, situovaný do malé moravské vesnice u slovenských hranic. Detektiv Miko, který je od smrti své přítelkyně už jen unavenější kopií sebe sama, odjíždí na krátkou dovolenou do rodné vsi. Hned na úvod ho ovšem čeká nepříjemná povinnost, účast na pohřbu jednoho z místních mužů, který zemřel při dopravním neštěstí. Aniž by se o to Miko jakkoli snažil, dostanou se k němu informace, jež staví celou věc do poněkud jiného světla. Když se je však pokusí předat na oficiální místa, narazí na nezájem, proto mu nezbývá, než se začít ptát sám za sebe. Nahlíží pod pokličky místních domů, fasáda vesnické idyly začíná praskat, a nakonec je Miko sám téměř zavalen troskami po zemětřesení, které svým pátráním vyvolal.
Vykoupení není nijak komplikovaná kniha, možná je ze všech mých knih ve svém ději dokonce nejjednoduší. I přesto si však myslím, že o některých lidských pudech, potřebách či vlastnostech vypovídá možná nejsilněji. Ale to nechť posoudí čtenář sám.

Vydá Mladá Fronta

Komentáře

Přidat komentář