Literární vyhlídky: duben a květen

Článek od: Jan Křeček - 10.04.2017

Březen – za kamna vlezem. Duben – ještě tam budem. A v květnu nejspíš taky, protože jinak nemáme šanci přečíst tu záplavu zajímavých nových titulů. Zorientovat se vám pomůže nové vydání Literárních vyhlídek.

Všichni ptáci na nebi

Charlie Jane Andersová
Nakladatelství: Host

Charlie Jane Andersová byla kdysi chlap. Toto sdělení je v první řadě bulvárního charakteru, ale může to vysvětlovat její zaměření, témata jejích prací a literární styl. Navíc toho sice nenapsala moc, ale vše, co napsala, sesbíralo nejrůznější ocenění. Její povídka Šest měsíců, tři dny (byla nominována na Huga, Nebulu a Cenu Theodoru Sturgeona; Huga i získala) vyšla v češtině hned dvakrát. Jednou v XB-1, podruhé v antologii Plameňák na konci léta. Všichni ptáci na nebi vyšli v lednu 2016, kniha patřila k nejočekávanějším událostem literární scény a vysloužila si nominaci na Huga nebo na Nebulu. Jestli nominace promění ve vítězství, to se dozvíme v květnu (Nebula), potažmo v srpnu (Hugo).

Anotace:
Temně zábavný příběh o střetu magie s technologií, o životě a lásce ve světě stojícím na pokraji apokalypsy.

Poté co se na střední škole cesty Patricie Delfinové a Laurence Armsteada za podivných okolností rozdělily, ani jeden z nich nečekal, že toho druhého ještě někdy uvidí. Koneckonců, když jeden získá magické schopnosti a druhý sestrojí dvouvteřinový stroj času, lze očekávat, že jim to oběma pořádně zamíchá životem.
Ale teď jsou dospělí, žijí v Mekce hipsterů San Francisku a svět kolem nich se rozpadá. Laurence je konstruktérský génius pracující na odvrácení globální katastrofy prostřednictvím technologických zásahů. Patricia absolvovala Eltisleyský labyrint, tajnou čarodějnickou akademii, a spolu s dalšími mágy bojuje proti neduhům, které ohrožují nemocnou společnost. Laurence s Patricií nemají ani tušení, že něco většího než oni sami, co začalo před lety v jejich dětství, je odhodláno svést je dohromady — aby svět zachránili, nebo aby jej ponořili do ještě větší temnoty.

Datum vydání: 27. dubna 2017
Cena: 349 Kč
423 stran

Je to komplexní a děsivé, ale není dnes takový život lidí, kteří dokončí školu se zadluženou budoucností a přednastavenými sny? Mezi nekonečnými válkami, potrubími škodícími životnímu prostředí a elitářskými think-tanky, které buď nic nedělají, nebo mohou přinést zhroucení světa, říká Anders, že toho opravdu není moc, co člověk může dělat, jen se smát – a vytrvat.

New York Times Book Review

Čas od času se objeví kniha, která člověka nutí, aby se o ní bavil s přáteli, hádal se o ní nad kávou a četl ji, dokud se jí nerozpadne hřbet. Všichni ptáci na nebi jsou právě takovou knihou. Je to nádherný příběh o magii a vědě, apokalypse a lásce… Je jako film Wese Andersona přenesený na papír, plný vtipu a postav s přesahem.

Barnes & Noble sci-fi & fantasy blog

V All the Birds in the Sky Charlie Jane Anders s oslňující sebejistotou vrhá blesky literárního stylu, který srší okouzlením a elektrony. Řeší hluboké a složité otázky, velké a bezvýznamné, jako osud planety, nepatrné a velmi důležité, jako rozmary přátelství, vede čtenáře přes drobné příběhy identity, takže skvěle vykreslené postavy začne čtenář vnímat jako nejlepší přátele. Je velmi krátký seznam románů, které se odváží podat stejně volně a neotřele úžasné velké myšlenky a vytvořit celý, konzistentní mýtický alternativní svět, který je stále bez pochyb tím naším, zatímco si získává čtenářovo srdce – myslím, že řada mistrovských děl jako jsou Smrtonosné sny (U. K. Le Guinová, pozn. redakce), Atlas mraků (David Mitchell, pozn. red.), Malý, velký (John Crowley, pozn. red.) – byla právě prodloužena o další.

Michael Chabon, autor románů Židovský policejní klub nebo Úžasná dobrodružství Kavaliera a Claye

Celkově tuto knihu považuji za jedno z nejlepších a nejosobitěji napsaných setkání sci-fi a fantasy. Možná právě proto, že Charlie Jane Anders nejde ani v jednom žánru do jeho hloubky, ale spíše sleduje magicko-realistickou tradici a syntetizuje je ve prospěch vyprávění a pocitu z četby.

Jiří Štěpán, nakladatelství Host

Čas oblevy

Vendula Brunhoferová
Nakladatelství: Brokilon

Vendula Brunhoferová (aka Vlcacka) je ve fantastické komunitě činnou osobou – napsala několik povídek pro Pevnost, recenze pro XB-1, vede si blog, účastní se literárních soutěží… no, a teď jí v Brokilonu vydají sci-fi román. Těšíme se!

Anotace:
Tuomas Aaltonen se živí jako úspěšný nájemný vrah, skrytě cestující mezi dvěma korporátními říšemi, které se za staletí transformovaly do podoby přátelských sousedů. Jenomže poslední, řádně zpackaná mise vychýlí život tohoto muže úplně jiným směrem. Tajemná data o megalomanském projektu, která se mu dostanou do rukou, mají potenciál dotknout se existence všech, od nejvyššího vedení až po obyčejné občany – a to v obou korporátech.
Nález podivné oběti a pátrání po jejím vrahovi dává policistce Jane Sungové nečekanou možnost vrátit se tam, odkud pochází, a kam už se nikdy vydat nechtěla – do tajemného světa, který před staletími s korporáty z velké části zpřetrhal vazby a kde nebyla běžnou strážkyní zákona, ale někým jiným. Minulost je však neúprosná a dříve či později se stejně připomene.
Tuomas, Jane, ale i další, dobrovolní či nedobrovolní, aktéři musejí čelit vypočítavému nepříteli, jenž manipulací se životy ostatních rozehrává šílenou vesmírnou partii, jaké lidstvo dosud nečelilo.

Datum vydání: duben 2017
Cena: 348 Kč
543 stran

Tři otázky pro Vendulu Brunhoferovou:
1) Podle anotace to vypadá, že kniha by mohla mít blízko k politickému thrilleru. Je to tak? Do jaké škatulky knihu řadí sama autorka?

Prioritně řadím Čas oblevy do ranku dobrodružné space-opery, kde jsou postavy z různých společenských vrstev vrženy do víru událostí a musí se jim postavit dle svého nejlepšího vědomí a svědomí. Sice se bez politikaření a intrik román neobejde, přeci jen se příběh rozehrává mezi třemi mocenskými stranami, ale je spíš přirozeným prvkem funkčnosti oněch světů a určitě nehraje prim. Ten u mne většinou získávají postavy a vztahy mezi nimi.

2) Zatím jste publikovala jen povídky. Jaké to je, napsat román o více než pěti stech stranách? A jak dlouho taková věc trvá?

Jaké to je? Přinejmenším poučné, poprvé velmi náročné a hlavně člověk otestuje, jestli na to vůbec má. Povídky píšu bez nějakého většího konstruování předem, u románu to není možné. Takže jsem si musela vytyčit dějovou osu, od které jsem pak při samotném psaní více či méně uhýbala, životopisy hlavních postav, aby mi zůstaly charakterově konzistentní, nějaké krátké „bio“ planet, na kterých se děj odehrává, a pak už jen psát a psát a psát. Začátkem roku 2015 jsem měla napsanou zhruba první třetinu první verze. V únoru 2015 mi vyšla v Pevnosti první povídka a poté mne oslovil Robert Pilch z Brokilonu, že kdybych měla něco delšího, rád by si to přečetl. To bylo to správné nakopnutí a první verzi románu jsem betačtenářům odevzdávala v srpnu 2015. Další úpravy románu zabraly zhruba rok (mezitím jsem při čekání psala i jiné texty). Takže je to běh na dlouhou trať. Myslím si však, že po těchto zkušenostech už se bude zkracovat.

3) Jak píšete? Ve dne, v noci, za poslechu hudby, v kavárnách, v práci, při jídle…?

Ohledně psaní nemám žádné rituály nebo pravidla. Jsem hrubě nespolečenský tvor, takže kavárny a rušná místa jsou u mne naprosto vyloučena. Píšu doma, psávala jsem i v práci, ale to teď už není možné. Většinou píšu večer. Co se týče hudby, moc si ji k psaní nepouštím, i když jinak hudbu miluji. Nevadí mi psát v tichu, ale ani v obývacím pokoji u televize, prostě ruchy odfiltruju a soustředím se na text. Při jídle, pokud jsem doma, spíš na internetu vyhledávám nějaké reálie, které potřebuju.

Frost

Oskar Fuchs
Nakladatelství: Epocha

Knih, které mají podezřele mnoho společného s prostředím České republiky, přibývá. Z těch novějších jmenujme alespoň Kotletův Spad nebo chystanou sérii Karoliny Francové (první díl by se měl jmenovat Purpurová noc), z těch straších to může být třeba trilogie Městské války Pavla Renčína nebo Běsné město Dany Ruskové. K tomu si teď přidejte Frosta od Oskara Fuchse. Podle anotace to vypadá, že mamuti v brněnském Anthroposu se nudit nebudou…

Anotace:
Válečný mág Zikmund Frost se místo prohánění sukní musí zase jednou věnovat práci pro Organizaci. Což mimo jiné obnáší eliminaci čarodějů a dalších potvor. Někdo na něj ale přichystal podraz. Zdánlivě běžná akce v brněnském pavilonu Anthropos se proto zvrhne v krvavou lázeň. Aby toho nebylo málo, na scénu přichází opravdu mocný hráč z dávné minulosti. V Býčí skále u Adamova tak po staletích opět zní nejen bušení kladiv, ale i zoufalý křik rituálních lidských obětí. Jisté je, že než Frost zjistí, kdo za tím vším stojí, bude muset vystřílet ještě hodně zásobníků. A taky přivolat posily. Naštěstí ví, kde je hledat. Na historickém pomezí Čech a Moravy stával v bažinách hrad Krotenful. A strážil jej někdo, s kým si skutečně není radno zahrávat.

Datum vydání: duben 2017
168 stran

Měl jsem možnost číst v rukopise a je to zatraceně návyková věc. Kdo má rád akční nářezy, ten si přijde určitě na svoje.

Martin Stručovský, šéfredaktor Sardenu

Projekt Kronos

Pavel Bareš
Nakladatelství: Host

Pod vlivem médií propuká maniakální superhrdinský boom. A obyvatelé Downtownu možná našli spasitele. Bůh ví, že ho potřebovali.“ To je zatím jediná ukázka z knihy. Já vím, není to mnoho. Proto ještě osobní poznámka: v práci za mnou přišla kolegyně, jejíž sestra pracuje v nakladatelství Host. Přinesla ediční plán nakladatelství, otevřela jej a začala mi vehementně doporučovat jednu chystanou knihu. Byl Projekt Kronos Pavla Bareše. Jasně, každé nakladatelství propaguje svoje věci. Ale takhle přes rodinné příslušníky? To se moc často nestává. Ale zato vám snad již nyní můžeme slíbit, že se tu brzy objeví rozhovor s autorem.

Anotace:

Být hrdinou není ve skutečnosti ani zdaleka takové, jak se o tom píše v komiksech.

Píše se rok 2052 a to málo, co po válce ze světa zbylo, halí šero nukleární zimy. Attiona City, jednu z posledních výsep lidské civilizace, zevnitř požírá záhadná epidemie a společenské rozkoly. Zatímco prominentní občané v horních částech města se vzpamatovávají z válečných hrůz, méně šťastní obyvatelé spodního Downtownu je pořád prožívají. Narůstající exkluze a půtky konkurenčních mafií jsou ale pouze prvními výstřely do tmy předznamenávajícími občanskou válku. Město ovšem není tak bezbranné, jak by se na první pohled mohlo zdát.
Ve své nejtemnější chvíli si Attiona City zvolí ochránce: Jasona Blakea, mladého Downtownera, který si celý život nepřál nic jiného než být hrdinou. A teď se mu — k jeho smůle — přání vyplní. Už brzy ovšem zjišťuje, že se na své křížové výpravě za záchranou města zapletl do mocenských bojů, které vysoce přesahují jeho síly.

Datum vydání: květen 2017
Cena: 369 Kč
500 stran

Největší radostí nakladatele je, když se podaří objevit nového domácího autora. My věříme, že se nám tentokrát podařilo objevit opravdovou novou hvězdu v žánru sci-fi a fantasy. Dystopicko-superhrdinská akce Projekt Kronos Pavla Bareše má vše: charismatické hrdiny, do detailu promyšlený svět, překvapivé dějové zvraty i dynamický spád, a je napsaná s bravurou ostříleného bestselleristy, přestože se jedná o prvotinu plachého mladíka. Bezpochyby aspirant na událost sezony.

Tomáš Reichel, ředitel nakladatelství Host

Modrá Crew 3: Okko 1+2

Hub, Stephan Pecayo
Nakladatelství: Crew

Modrá Crew se pěkně rozjíždí. A i druhý komiks má divný čtyřpísmenný název. Po rozverném Ekhö přichází drsnější Okko ze světa nápadně připomínajícího staré Japonsko. Máte také jedinečnou možnost procvičit si francouzštinu na přiložených obrázcích, českou verzi k dispozici nemáme.

Anotace:
Píše se rok 1108 podle oficiálního kalendáře Pajanské říše. Daleko od bitevních polí vede rónin Okko malou skupinu lovců démonů, kteří se potulují císařstvím. Doprovází jej Noburo, záhadný obr, který schovává svou tvář za rudou maskou oni, a nevyzpytatelný mnich Noshin, milovník vína vyvolávat duchy přírody a hovořit s nimi.
Mladý rybář Tikku si skupinu najme, aby pomohla najít jeho sestru, kterou unesli piráti. Ale každá legrace něco stojí – a tento úkol naše čtyři hrdiny zavede mnohem dál, než si dokázali představit…

Datum vydání: 18. dubna 2017
Cena: 249 Kč
100 stran

…a ten příběh jsem četl snad milionkrát. Proč tedy dávám tak vysoké hodnocení? Je to všechno v kresbě. Hub má velmi filmový styl, každý panel nabízí napětí a drama, které by se dalo jednoduše vyjádřit slovy – kdyby to nebylo tak brilantně nakresleno.

Robert Murray, Comics Bulletin

V Kalábrii

Peter S. Beagle
Nakladatelství: Argo

Máte rádi jednorožce? Snad to nebude spoiler, když napíšu, že ten poslední jednorožec nebyl tak docela poslední… Peter S. Beagle má jiné starosti než psaní. Nebo to tak aspoň vypadá podle kvantity vydaných děl. Snad i proto je každá jeho práce událost. Posledním jednorožcem dal jeden z výrazných impulzů žánru, jeho první kniha Poklidné a tiché místo byla do češtiny přeložena relativně nedávno – a v roce 2017 se rozjel, protože jsou plánované dva tituly. V Kalábrii je jedním z nich. Argo má sice na stránkách, že kniha vyjde v září, ale zákulisní informace neověřeně tvrdí něco o květnu.

Anotace:

Proslulý autor Posledního jednorožce přichází s novým, nádherně odvyprávěným příběhem o jednorožcích, bájí vhodnou i pro naši nejžhavější současnost. Claudio Bianchi žije už řadu let v osamění na svahu malebné Kalábrie v jižní Itálii. Drží se svých zažitých způsobů, cítí podezíravost vůči cizím lidem a odjakživa se vzpírá změně; nejraději se věnuje práci na svém statku a psaní poezie. Jednoho chladného rána se však na statku objeví neuvěřitelný návštěvník, jakoby přelud ze snů. Když mu Claudio přijde na pomoc, svým laskavým činem uvrhne svůj svět do chaosu. Najednou musí odhánět zvědavce, dotěrná média a ještě zlověstnější živly. Lyrický, poutavý a duchaplný román příběh V Kalábrii je jen dalším potvrzením přetrvávajícího postavení Petera S. Beaglea jako jednoho z nejosobitějších autorů fantasy literatury.

Datum vydání: (snad) květen 2017

Novela o lásce ve světě plném strádání, ztráty, magie a uzdravení. Beagleho jednorožci nikdy nebyli  více okouzlující, neskuteční a ryzí. Uchovával jsem si v srdci každou stránku.

Gregory Maguire, autor románu Po Alence

Krása, fantazie, poezie a magie… Beagle má velmi vzácný dar – schopnost několika slovy úplně přenést čtenáře do svého světa a učinit z neznámého živé a skutečné. 10/10 hvězdiček.

magazín Starburst

Brány Skeldalu II: Bílá věž

Jindřich Rohlík
Nakladatelství: Straky na vrbě

No to víte, že jsem to taky hrál. Minimálně dvakrát. Třikrát. A přemýšlím, že bych si to dal znovu. Brány Skeldalu byly ve své době skvělé rpgčko. Dodnes jsou, ale v té záplavě her se tomu možná hůř věří. Chcete-li se do světa, ve kterém jste kdysi pěkných pár hodin strávili, potěší vás prostředí, některé postavy, něco málo ze zápletky. Ale není to pouhé převyprávění příběhu počítačové hry. Pokud jste četli první díl, víte, že autor šikovně splétá osudy tří postav do jedné linky, která může zachránit svět, ve kterém se ztrácí magie. A ne, nebavíme se o Kladivu na čaroděje… Jako bonus se můžete pokochat vnitřní ilustrací Jany Maffet Šouflové. Není to pavoučisko roztomilé?

Anotace:

Brány Skeldalu jsou bez debaty nejslavnější počítačovou fantasy sérií, která byla vytvořena na územích České a Slovenské republiky. Na prvním dílu vyrůstala ke konci devadesátých let celá generace hráčů a kniha, kterou právě držíte v ruce, je prvním svazkem velkolepé čtyřdílné ságy napsané podle této kultovní předlohy. Je to román plný nadlidské síly, nezkrocené magie a žalostné zbabělosti. Pokud navíc věříte tomu, že zemřít se dá zábavným způsobem, pak také i humoru.

Datum vydání: 25. května 2017
Cena: 270 Kč

A co na to nakladatel?

Je to z mého pohledu zvláštní směsice; netuším, zda čtu dračákové dobrodružství, parodii na dračák, anebo psychologickou novelu. Psycholog či psychiatr by ostatně všem hlavním postavám našel diagnózu, a to asi nejednu. Pokud byl první díl roztříštěný, tady se příběh slévá do jednoho prudce plynoucího proudu. Chvílemi mě to napínalo, ale především jsem se při četbě chechtal nahlas. Až se dodělají a zanesou korektury, chci si to ještě jednou přečíst; smích je zdravý!

Michael Bronec

Problém tří těles

Liou Cch'-sin
Nakladatelství: Host

Schválně – znáte nějakého čínského autora fantastiky? Pokud ne, začněte si zvykat, čínská kultura k nám proniká čím dál víc. Začalo to Wu Čcheng-enem (to je autor Opičího krále, nové vydání nedávno recenzoval Petr Šimčík), pak dlouho nic, teď přichází Liou Cch'-sin a jeho Problém tří těles, oceňovaný začátek trilogie. V Číně se právě dokončuje film (měl by jít do kin v tomto roce), kniha získala Huga a byla nominována na Nebulu. Zajímavost: knihu četl i bývalý americký prezident – viz níže.

Anotace:
První díl trilogie s rozmachem Duny a stejnou dávkou akce jako Den nezávislosti.
V Říši středu zuří Velká kulturní revoluce a Číňané se v rámci tajného vojenského projektu pokoušejí navázat kontakt s mimozemskými civilizacemi, aby v tomto směru nezaostali za Sověty a Američany. Třicet let poté začnou na Zemi umírat významní vědci a nové sekty vyzývají k návratu k přírodě. Objeví se nová hra pro virtuální realitu, zvláštní, čarovná a znepokojivá, která jako by ani nepocházela z tohoto světa. A na světlo začíná vycházet pravda o tajném projektu z éry Kulturní revoluce.

Datum vydání: květen 2017
420 stran

Šíře té knihy je ohromující. Byla zábava to číst, částečně i proto, že mé každodenní strasti s Kongresem se vedle toho zdály malicherné – nic, o co by se člověk měl starat. Protože mimozemšťané se chystají zaútočit!

Barrack Obama

Tato série vdechla nový život žánru, na nějž se hlavní literární proud zde i jinde ve světě často dívá skrz prsty.

The New York Times

Opravdová nálož nápadů, velmi hutná a chutná hard SF.

Roman Tilcer, z posudku pro Host

Tvrdohlavá stvoření

Aimee Benderová
Nakladatelství: Pistorius & Olšanská

Vypadá to jako něco ve stylu Daniila Charmse, Knížky s červeným obalem Alexandry Berkové, Návratu starého varana Michala Ajvaze nebo Doupěte latinářů Ivana Wernische. Bylo to nominováno na James Tiptree jr. Award. A přeložili to studenti translatologického semináře FF UK v Praze. Nakladatelství Pistorius & Olšanská tedy stejně jako v případě finských „weird“ povídek Lesní lišky a další znepokojivé příběhy spolupracuje se studenty. A pokud bude výsledek alespoň z poloviny taky dobrý jako u „Finnish weird“, máme se na co těšit.

Anotace:

Soubor povídek Aimee Benderové Tvrdohlavá stvoření přináší celkem 15 svérázných příběhů odehrávajících se v podivuhodném světě. Ve světě, kde je možné, aby se rodičům dýňohlavcům narodil syn s žehličkou místo hlavy, ve světě, kde se chlapec s klíči místo prstů stává hrdinou, ve světě, ve kterém žijí vedle lidí i malí človíčkové… Osudy těchto fantaskních postaviček jsou předkládány s takovou citlivostí pro detail, že téměř uvěříme, že jsou skutečné. Zároveň jsou to však i jejich city a touhy, co je přibližuje našemu světu. Kouzlo těchto povídek, které pod lehce absurdním povrchem vypovídají nemálo o lidském nitru, vyneslo autorce v roce 2005 nominaci na literární cenu James Tiptree Jr.

Datum vydání: 9. května 2017
136 stran

Ukázka:

Čekání na smrt

Deset mužů jde k deseti doktorům. Všichni doktoři všem mužům sdělí, že jim zbývají jen dva týdny života. Pět mužů pláče. Tři muži zuří. Jeden muž se usmívá. Poslední muž nemluví, je zahloubaný do sebe. Tak dobře, řekne. Nic to s ním neudělalo. Když ho ti tři rozzuření potkají ve vestibulu, nevědí, co s ním provést. Sesypou se na něj a zabijí ho holýma rukama. Doktor vyjde ze své ordinace a mrtvému muži se omluví. Sakra, povídá rozpačitě kolegům. Zase jsem netrefil datum. Vraždy ani nehody se předvídat nedají, opáčí jiný doktor v zářivě bílém plášti.

Rozzuření, smutní muži i usmívající se muž vyjdou z ordinace. Muž s úsměvem na tváři neví, proč se usmívá. Prostě se mu ulevilo. Beztak měl sebevražedné sklony. Teď už to není v jeho rukou. Ostatní na něj vrčí, holé ruce skropené krví, jenže ten usměvavý je svou úlevou děsí, tak ho nechají na pokoji, aby jejich vzácné dva týdny nějak nezkrátil. Rozzuření muži se vyřítí ze dveří jako první, plačící muži je následují.

Cestou dojdou na pole plné krav. Krávy tiše a poklidně žvýkají. Plačící muže pohled na krávy rozesmutní, protože už se na krávy mohou dívat jen dva týdny. Ovšem rozzuřené muže pohled na krávy rozzuří ještě víc. A vůbec, proč jsou ty krávy tak klidné? Proč zrovna krávy mají to štěstí, že o své smrti předem nevědí? Proč je nebe tak modré a pokojné? Rozzuření muži se rozběhnou ke kravám, ale krávy si toho nevšimnou; víc než cokoliv jiného chtějí krávy jenom dál žvýkat. Jeden z rozzuřených mužů se zhroutí a začne bušit pěstmi do země. Ostatní běží dál. Pět plačících mužů stojí u plotu a pláče. Podívejte, jak smutný a mohutný je vztek těch nešťastníků, říkají si. Kdo by sipomyslel, že je kráva tak krásné zvíře?

Posvátné lži Minnow Blyové

Stephanie Oakesová
Nakladatelství: Host

Abychom nemířili jen k absurditě (Tvrdohlavá stvoření), hard sci-fi (Problém tří těles) nebo novým českým autorům (Brunhoferová, Wittek), dáme prostor i čtení pro hol… pro ctěné mladé dámy. Pokud jsou tu takové, které mají rády drsnější romány. V záplavě antiutopických děl v poslední době se zdá, že Posvátné lži Minnow Blyové by mohly vyčnívat… Autorce by letos měl vyjít druhý román, The Arsonist (Žhář).

Anotace:

Působivý román o nebezpečí slepé víry − a o síle víry v sebe sama.
Keviniáni připravili sedmnáctiletou Minnow téměř o všechno: o dvanáct let života, rodinu i o schopnost důvěřovat. A když se vzepřela, vzali jí také ruce.
Teď je keviniánský Prorok mrtvý a celá osada, kde komunita žila, spálená na popel. Detektiv z FBI tuší, že Minnow o tom něco ví — ona však mlčí. Hrůzné okolnosti ji dovedly do věznice pro mladistvé, kde objevuje nový svět. Učí se číst a především samostatně myslet. Zjišťuje, že kovové mříže nejsou nic proti svazujícím pravidlům její sekty. A že pokud se dokáže rozloučit s děsivým tajemstvím své minulosti, může získat opravdovou svobodu, o jaké vždycky snila.
Propracovaný psychologický thriller těží z motivů pohádky bratří Grimmů Bezruká dívka, nabízí však mnohem víc: sektu tvrdě trestající neposlušnost, věznici, kde si každý musí vydobýt své místo, sympatického detektiva, drzou a nebezpečnou spoluvězeňkyni s pesimistickým pohledem na svět a charismatickou Minnow, která zoufale bojuje o obyčejnou naději na lepší život.

Datum vydání: 28. dubna 2017
Cena: 329 Kč
367 stran

Kniha The Sacred Lies of Minnow Bly je jedním z nejpovedenějších debutů, které jsem přečetla. Autorka zná svého čtenáře a do cílové skupiny se trefila naprosto odpovídajícím textem. Míří na dívky od 15 do 20 let, ale umím si představit, že záběr bude ve výsledku ještě širší.

Helena Hrstková, nakladatelství Host

Nesmírně promyšlené a smysluplné čtení… Pokud vám záleží na dívkách, měli byste si to přečíst. A protože každému by mělo záležet a dívkách, měl by si to přečíst každý.

Teen Librarian Toolbox

Autorita

Jeff VanderMeer
Nakladatelství: Argo

Já vím, o Autoritě už jsme psali. Argo vydání stále posunuje, ale teď už se údajně pouze piluje a vydání je na spadnutí. Po Anihilaci, která získala nejvíc hlasů v Knize roku Sardenu, přichází druhý díl trilogie. A znovu to asi bude připomínat Piknik u cesty bratrů Strugackých, znovu se asi nic moc nedozvíme – a znovu bude to „nic“ stát za to. A aby toho nebylo málo, chystá se film (podle Anihilace). V hlavní roli by se měla objevit Natalie Portman, režíruje to celé Alex Garland (to je scénárista filmů jako 28 dní poté nebo Neopouštěj mě; režíroval sci-fi Ex Machina z roku 2014) a v kinech by se to mělo objevit v roce 2018.

Anotace:

Autorita, druhá část románové trilogie Jižní Zóna od Jeffa VanderMeera přináší řadu odpovědí na nejznepokojivější otázky týkající se Oblasti X… ale rozhodně nejde o odpovědi, které by snad přinášely klid.
Oblast X, krajina, která jako by byla až zlomyslná, obklopená neviditelnou bariérou a záhadně zbavená téměř všech známek civilizace, existuje již třicet let. Jediný kontakt s ní zprostředkovává v podobě expedic vládní agentura, která je tak tajná, že se na ni téměř zapomnělo: Jižní Zóna. Po bouřlivých událostech zdokumentovaných v Anihilaci vládne v agentuře chaos.

Vedením Jižní Zóny je nově pověřen John Rodriguez, zvaný též „Šéf“. Tým, s nímž musí pracovat, je nedůvěřivý a zoufalý, ale po ubíjejících výsleších, objevu ukrytých poznámek a hodinách znepokojivých videonahrávek Šéf začíná do tajemství Oblasti X přece jen pomalu pronikat. Jenže každé nové odhalení přináší zneklidňující skutečnosti nejen o agentuře, které se zavázal sloužit, ale i o něm samotném.

Datum vydání: 8. května 2017


Po Anihilaci jsem skutečně nevěděl, kam tato trilogie směřuje. A určitě jsem neočekával, že půjde zrovna tímto směrem, ale po přečtení jsem byl zatraceně vděčný, že to tak bylo. Autorita prohlubuje tajemství Oblasti X a zároveň nám příběh ukazuje z jiné strany, než jak jsme jej viděli v první knize.

Niall Alexander, tor.com

Dobrodruh IV – Ďáblova obrazárna

Leonard Medek
Nakladatelství: Straky na vrbě

Série Dobrodruh má na Legii hodnocení 95 %. Český klon Indiany Jonese, přelom 19. a 20. století, objevy, magie, tajemství, mistrovské vypravěčské umění. Asi správný recept, protože vychází čtvrtý díl. Ne nadarmo napsal Boris Hokr v recenzi na iLiteratuře, že „díky již zmíněné důsledné práci se vzory a historickými podklady nevede únik do světa Franty Franty nutně k provinilému pocitu, že čteme jen „brak“ – a i kdyby, je to nejpoetičtější brak široko daleko a nejlepší návrat atmosféry klasické dobrodružné četby od legendárních filmových parodií Limonádový Joe či Adéla ještě nevečeřela.“ A vy se u nás exkluzivně můžete pokochat jednou z vnitřních ilustrací.

Anotace:

„Vidíte? Tady je. Obraz.“ Malířka zamkla a klíč strčila do kapsy. „Jediný na světě. Druhý neuvidíte.“
„Kdo to je? Satan?“
„Ne. To je Mistr. Říkají, že je mrtvý, ale on se vrátí. Už jednou se vrátil.“

Říká se, že dobrý obraz ukáže víc než zrcadlo.
Také se říká, že každý malíř alespoň jednou v životě namaluje obraz pro potěchu Ďábla. A Ďábel prý takové obrazy schraňuje v pekelné obrazárně, ale kdo se jich zmocní dřív než on, přinutí jej, aby mu výměnou za ně sloužil...
A je rovněž známo, že malíř Adrian Fuchs, zvaný Portaletto, ke konci života přidělával na svoje vlastní díla mříže.
Dobrodruh Franta Franta – a s ním i mnozí jiní – tentokrát zjišťuje, že obrazy mohou být i něčím víc než pouhými předměty, které si pověsíte na stěnu.

Datum vydání: 27. dubna 2017
Cena: 340 Kč, 490 Kč, 640 Kč (podle vydání: paperback, pevná vazba, pevná vazba + autentická stříbrná mince z dané doby)

Co na to nakladatel?

Leonard Medek se během jednotlivých dílů posunul od dobrodružné literatury lehce k hororu, případně bychom mohli říci místy až ke „splatteru“, což není úplně můj čtenářský šálek čaje, já mám raději klasické howardovské dobrodružství. Ta doba před sto lety, válečný rok 1916, je však nesmírně sugestivně a dopodrobna vykreslena. Příběhy nejsou samoúčelně brutální, mají detektivní zápletku i rozuzlení. František Franta se nechtě stává řešičem (terminátorem) nadpřirozených problémů. A vedle nadpřirozena se dozvíte i dost věcí o obrazech. Ilustrátor i korektorky byli z textů fakt nadšeni, tak mám dobrý pocit…

Michael Bronec

Společné chromozomy

Jiří Wittek
Nakladatelství: Brokilon

Jiří Wittek je jméno zcela neznámé. Nepublikoval žádné povídky, pokud vím, není činný ve fandomu – no, a teď mu vyjde román v Brokilonu. Přišel, napsal, vydal, prohlásil by Gaius Julius Caesar. Velká neznámá – snad vám pomůže krátké interview s autorem.

Anotace:

„Jsem jen prostředník. Ne ten, kdo tě chce připravit o život.“
„A kdo teda...“
„Na to teď není čas,“ vysvětluje. „Pojď. Za chvíli se nejspíš objeví.“ Běžíme z ulice pryč.
„Počkej, ty si fakt neděláš srandu!“ hroutím se psychicky. „Kdo se objeví?“ vyzvídám. Jsem strachy bez sebe.

„Proč mě chce někdo zabít? Proboha, odpověz mi!“

Hlavní hrdina se snaží všechno brát s nadhledem a recesí, ale když mu začne jít o život, sranda ho přechází. Plní se mu sen, poznává věci, o kterých četl v knihách a které viděl ve filmech. Svět plný nekonečných možností bioniky, vylepšených lidí a implantátů, které dokážou zdánlivě nemožné...

Proč ho ale, sakra, někdo chce mít mrtvého?

Datum vydání: květen 2017
Cena: 258 Kč
260 stran

Tři otázky pro autora:
1) Anotace knihy je poněkud skoupá. Mohl byste přiblížit, o čem kniha je?

Anotace knihy je skoupá schválně. Ona totiž i ta kniha je vlastně skoupá na slovo, protože jediná věc, která mi u beletrie vadí, je hrozně moc omáčky kolem hlavního příběhu. Toho jsem se chtěl držet – a snad jsem té omáčky nakonec neuvařil hodně. Aby kniha čtenáře bavila. Příběh začíná setkáním dvou starých známých, hlavního hrdiny a Veroniky, ze které se nakonec vyklube nájemný vrah, a právě hlavní hrdina je jejím cílem. Jenže Veronika jeho život ušetří a pak spolu hledají, kdo a proč jej vlastně potřebuje mít mrtvého. A tak se hrdina dostává do světa kybernetiky, bioniky a implantátů, do svého vysněného světa.

2) Svět, ve kterém se kniha odehrává, vypadá zajímavě. Jaký je jeho vztah ke světu, ve kterém dnes žijeme?

Moderní technologie se posouvá za poslední roky hodně dopředu. Když v televizi a časopisech, které se zabývají objevy, vidíte, jak Japonci vymysleli nového robota, který vypadá už téměř jako člověk, jak se Elon Musk snaží konečně postavit Hyper Loop a jak daleko už jsou umělé protézy… člověka to pak nutí přemýšlet, jestli opravdu ten soudný den nepřijde. Byť opožděně, ale přece. Příběh se vlastně odehrává v současnosti, ale v undergroundovém prostředí bioniky, okolní svět o něm neví. A ani my, normální civilové chodící do práce, žijící své životy, nevíme, zdali NASA, zmíněný Musk nebo Rusové nedělají právě takové pokusy sestrojit hybridy člověka a stroje.

3) Snad je to poněkud troufalé, ale mohl byste se čtenářům krátce představit jako spisovatel? Nepletu-li se, zatím jste nic nepublikoval – a teď se hned chystá román. To se každému nepoštěstí, ne?

Psaní do šuplíku se věnuji víc než deset roků. Někdy od střední školy, kdy jsem začal pořádně číst, a to mě pak vedlo i k psaní. Pokusy, omyly, však on to každý člověk, který se snažil něco napsat, dobře zná. No, a pak jsem přítelkyni koupil knihu Sylvy Lauerové (česká spisovatelka známá díky erotickým knihám), a když mi řekla, o čem kniha je, řekl jsem si, že napsat erotický příběh přece nemůže být tak složité. E. L. Jamesová to taktéž zvládla a udělala z toho bestseller, tak co bych to nezvládl já. Takže jsem napsal jednu kapitolku, nabalil na ní krátkou zápletku a potom už jenom množil text, který mi připadal zajímavý.
Jistě, zatím jsem nic nepublikoval, protože všechno bylo jen do šuplíku a vesměs to byly povídky. A pak jsem objevil Brokilon, který se mi snad jediný ozval a dal mi šanci. Prostě náhoda.

Že to za kamny zvládnete bez problémů přečíst? Nepochybuji o tom. Takže pro čtenáře, kteří by neměli dost, je tu nášup. Fantom Print začíná sérii Paměti lovce monster prvním dílem s názvem Grunge. Na svědomí jej mají John Ringo (u nás známý díky military sci-fi) a Larry Correia, který si co do akčnosti s Ringem příliš nezadá. Pokud byste raději něco, co už znáte, pokračuje Fantom Print ve vydávání série Příhraničí od Pavla Korněva. Čtvrtý díl má název Temné poledne. A ještě dvakrát Fantom Print – chystají se tituly dvou českých autorek, Devět dní, postapo sci-fi Zuzany Strachotové, a Síť snů, městská fantasy Petry Kubáškové.

Poslední slovo neřeklo ani nakladatelství Host. Kromě knih zmíněných výše chystá Řád zlomených křídel, temný fantastický thriller od Aliette de Bodardové, nebo Plíseň od Siri Pettersenové, pokračování Ódinova dítěte. Mezi klasiky si můžete odskočit s P. K. Dickem, jehož Simulakra v překladu Roberta Tschorna chystá Argo. To vydá i zajímavý výtvarný počin: Truchlivý amoret pražský. Jeden příběh z pera Jamese Stafforda, v němž sledujeme osudy buclatého pražského andělíčka, si můžete zběžně prolistovat zde.

U komiksů ještě chvíli zůstaneme. Crew chystá čtvrtou část Mezi řádky, fanoušci Warcraftu jistě nepohrdnou druhou částí obsáhlé encyklopedie World of Warcraft: Kronika, svazek II, příznivce Stephena Kinga zase potěší třetí svazek komiksové Temné věže. A zakončíme vlastenecky Epochou, která kromě zmíněného Frosta plánuje nový román Terezy MatouškovéVálka zrcadel, který bude tentokrát mimo cyklus Podmoří.

Pokud vám ani tohle nestačí, nezbývá než upozornit, že existuje značné množství nefantastické literatury. Ale o tom se dočtete na jiných webech. A pokud jste poctivě dočetli až sem, dovolil bych si hádat, že vztah k fantastice máte. Tak si za odměnu dejte nějaký kousek fantastické čokolády.

Přidat komentář