Literární vyhlídky: duben a květen

Článek od: Jan Křeček - 10.04.2017

Březen – za kamna vlezem. Duben – ještě tam budem. A v květnu nejspíš taky, protože jinak nemáme šanci přečíst tu záplavu zajímavých nových titulů. Zorientovat se vám pomůže nové vydání Literárních vyhlídek.

RECENZE: Peter S. Beagle - Poklidné a tiché místo

Článek od: Zuzana - 23.10.2011

Co mohu a mám o této knize říci? Co už o ní bylo za ta dlouhá léta napsáno? Mnohé. Padesát jedna let je na světě a pořád ji čtou lidé v různých jazycích, stále je aktuální. Název svádí ke klidu a míru, ale klid a mír poskytuje jen prostředí hřbitova, ve kterém se děj odehrává. Hřbitov je plný ulic a uliček. Každý mrtvý má svoje bydliště-úložiště, jako když byl živý a měl svůj byt nebo dům s adresou.

RECENZE: Peter S. Beagle, Poklidné a tiché místo

Článek od: Jan Křeček - 08.09.2011

I přes zmíněné drobnosti ční román jednoznačně nad průměrem. Při hodnocení je proto třeba přihlédnout k několika skutečnostem - tou první je dobový kontext. Poklidné a tiché místo, které bývá právem přiřazováno k magickému realismu, bylo vydáno roku 1960. To je šest let před Bulgakovovým Mistrem a Markétkou a sedm let před Sty roky samoty Gabriela Garcíi Márqueze, základními stavebními kameny tohoto žánru! Druhou je neskutečná vyváženost a až hrdinské balancování na hraně kýče a patosu. A světe div se, Beagle k ani jednomu nesklouzne, i když prostředí k tomu přímo vybízí.

RECENZE: Peter S. Beagle, Poslední jednorožec

Článek od: Zuzana - 29.11.2009

Jeden z hlavních důvodů, proč kniha působí nezapomenutelně, je dokonalý překlad Michala Bronce do českého jazyka. Bez něj bychom byli ochuzeni o motýlí lehkomyslnost, Šmendrikovu přeměnu i hrdinství prince-krále Líra.

Přihlásit se k odběru RSS - P. S. Beagle