ANKETA: Kniha roku Sardenu 2022 – komentáře

Článek od: Jan Křeček - 18.03.2023

Pravidelná anketa Kniha roku Sardenu má za sebou další ročník. V článku najdete komentáře všech respondentů (kterým moc děkujeme!) a s nimi i možnost přidat do svého seznamu knih k přečtení tituly, které vám třeba unikly. Žebříček nejčastěji jmenovaných knih zveřejníme následující den.

AKCE: Comic-Con Prague 2022 odtajnil další hvězdné hosty

Článek od: Redakce - 23.03.2022

Pořadatelé Comic-Con Prague 2022 prozradili další hvězdná jména, účast jim potvrdili herci Hatie Hayridge, Cary-Hiroyuki Tagawa nebo Tony Amendola, komiksový tvůrce James O'Barr a spisovatel Kevin J. Anderson. Třetí ročník festivalu popkultury proběhne v termínu od 22. do 24. dubna 2022 v pražském O₂ universu.

AKCE: Comic-Con Prague aneb svět splněných snů fanoušků sci-fi, fantasy a hororu se blíží

Článek od: Redakce - 12.10.2021

Tento měsíc proběhne již podruhé v České republice celosvětově nejslavnější festival pop-kultury Comic-Con, konkrétně v termínu od 15. do 17. října 2021 v pražském O₂ universu. Festival se zaměřuje na filmy, seriály, hry, komiksy a knihy především v žánrech sci-fi, fantasy a hororu. Na jedné akci se setkáte s nevídaným množstvím herců, komiksových výtvarníků, spisovatelů a dalších umělců.

RECENZE: Leoš Kyša (ed.), L3g3ndy

Článek od: Monika Hrňová - 16.02.2021

Příběhy jsou staré jak lidstvo samo. Bez nich by nebylo nic – kultura, slovo, písmo, fantazie, naděje... Autoři se často snaží vymyslet příběhy nové a neotřelé, a přitom někdy stačí vzít to, co všichni tisíckrát četli a slyšeli, a převyprávět to po svém. Něco přidat, něco ubrat, změnit kulisy či povahu hrdinů… a může jít o příběh mnohem zajímavější než ten původní. A pokud zůstane poselství zachováno, může být navíc novou generací lépe uchopitelné.

RECENZE: Petr Boček, Mízožravci

Článek od: Tereza Kadečková - 25.05.2020

Petr Boček není začátečník, má za sebou bezpočet povídek a své zkušenosti do románu přelil bez potíží. Mízožravci jsou čtivé, mrazivé, ale vlastně klidné čtení. Zatínají své háčky v nostalgii a strachu z neznáma.

NEDĚLNÍK: Pavlína Kajnarová, Léčba fantastikou

Článek od: Redakce - 03.05.2020

O první květnový nedělník jsme požádali Pavlínu Kajnarovou, epochální redaktorku a členku obávaného Kotletova gangu. Na Sardenu se totiž gramadlaků a drsných redaktorů, ze kterých má noční můry kdekterý spisovatel, nebojíme! Pavlína přijala, my moc děkujeme a vy si přečtěte další skvělý nedělník, jehož tématem a jediným kritériem jsou knihy a fantastika.

RE: ZKOSTNATĚLÁ ČESKÁ FANTASTIKA

Článek od: Leonard Medek - 16.02.2020

Slečna – či paní? – Eylonwai tady nedávno zveřejnila článek, kterým v sobotu po ránu leckomu zčeřila žluč. Mne nevyjímaje; ani ne tak tím, CO hlásala, jako spíš tím, JAK... (Že to celé mělo velmi útočný tón, mi přestalo připadat až při čtvrtém čtení; pocitu, že je mi tu vnucováno něco, o co ani v nejmenším nestojím, jsem se nezbavil dosud – ale o tom až nakonec.) Diskuse pod onou statí je velmi výživná, a leccos z toho, co tam padlo - hlavně reakci Leoše Kyši -, bych ochotně podepsal. Sám jsem ale měl pocit, že budu potřebovat trochu víc místa... Takže tady to máte. Jen mějte na paměti, že mluvím sám za sebe – aneb, jak to kdysi formuloval kterýsi z montmartreských klasiků, tuším, že Alphonse Allais: „To jest můj názor a já sám jej sdílím...“

NEDĚLNÍK: Na více židlích

Článek od: Jan Křeček - 26.01.2020

Jaké to asi je, mít pod ctěným pozadím víc než jedno sedací zařízení? A co na to opravář internetového připojení? Zeptejte se Honzy Křečka, ví o tom své.

Máme pro vás, jak doufáme, první z dlouhé řady Nedělníků, které bychom chtěli pravidelně vydávat každou druhou neděli. Postřehy, glosy, fejetony, zábavné nebo poučné historky ze života našich redaktorů a zajímavých lidí z branže budou jejich náplní. Těšte se, určitě to bude zajímavé čtení.

AKCE: Comic-Con Prague

Článek od: Redakce - 16.01.2020

Pražský Comic-Con se nezadržitelně blíží! Už máte vstupenky a těšíte se? Nebo je vám to srdečně jedno a radši si budete doma číst? Lístky jsou stále k dispozici!

Stránky

Přihlásit se k odběru RSS - Fantastika