V lednu narození...

Článek od: Monika Slíva - 03.02.2019

Víte, kdy se narodil váš oblíbený autor? Možná vám pomůže náš narozeninový měsíčník. A možná objevíte autory, o kterých jste dosud neslyšeli.

Dá-li zdraví, počasí, rosný bod a démon prokrastinace, dostanete na začátku každého následujícího měsíce souhrnný článek se všemi citáty, které se objevily na Facebooku, i s pár zajímavostmi o autorech a tipy, co si od nich přečíst.
Kohože jsme to citovali v lednu?

Velké vesmírné cykly 10: Národní americká, a.s., a Susan Calvinová

Článek od: Jiří Halama - 02.01.2013

Sejde z očí, sejde z mysli – v roce 2012 uplynulo právě 20 let od úmrtí jednoho z největších science fiction autorů všech dob Isaaca Asimova, a nepovšiml jsem si, že by na Sardenu, Fantasyplanet či na jiných stránkách byl tomuto smutnému výročí věnován byť jen krátký článeček. Budiž tedy alespoň tímto příspěvkem opožděně vzpomenuto úmrtí tohoto velikána. Všechny robotické povídky, které Asimov během svého dlouhého literárně plodného života napsal, lze rozdělit do čtyř základních skupin.

SLOUPEK: Knihy, které mě ovlivnily (Lament)

Článek od: Lament - 04.04.2011

Dnešním dnem zahajujeme sérii sloupků našich redaktorů. Blíží se jedenácté výročí slavné historie sci-fi rubriky Neviditelného psa a za tu dobu stačilo nemálo čtenářů dospět, založit rodiny a změnit svůj názor na literaturu. Rádi bychom vám všem představili nejenom naši redakci, ale také pohled do našich duší, které formovala literatura.

Počátky Zlatého věku 05: Triumvirát titánů

Článek od: Jiří Halama - 16.02.2010

V průběhu 40. let minulého století bylo patrno, že se postupem doby z autorů publikujících v Astoundingu vyprofilovala skupina tří osob, jejichž význam, invence a vliv na čtenáře vysoko přesáhly popularitu autorů ostatních. Jedná se o Isaaca Asimova, A. E.van Vogta a Roberta A. Heinleina.

FILM: Já, robot

Článek od: pagi - 26.05.2008

Přestože prostředí, ve kterém se film odehrává, je inspirováno Asimovovou tvorbou, Jeff Vintar se rozhodl vybočit z území, které Isaac svými povídkami dobře pokryl. Hlavním bodem, ve kterém se psaná a filmová varianta liší, je přístup k frankensteinovskému komplexu. Tři zákony robotiky Asimov používal jako antifrankensteinovskou bariéru, a jeho roboti je „porušovali“ jen odlišným způsobem interpretace, která ale vždy byla se třemi zákony v souladu - a uvnitř hranic, vymezených touto bariérou.

Přihlásit se k odběru RSS - I. Asimov